I kloka kvinnors sällskap (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2006-10-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Lisbet Holst
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Frangipani
Medarbetare
Modéer, Helena (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
160 g
SAB
Hce
ISBN
9789100111861
I kloka kvinnors sällskap (pocket)

I kloka kvinnors sällskap

Pocket Svenska, 2006-10-01

Slutsåld

Roman. Läsaren får följa den tahitiska kvinnan Materena och hennes familj under tjugo år. Om kärlek, traditioner, familje- och släktband och om att finna sin egen väg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Det sägs att man inte ska döma en bok efter omslaget, men i fallet med I kloka kvinnors sällskap är jag beredd att göra ett undantag. För romanen är lika lättsam och okomplicerad som den leende kvinnan på framsidan. I romanen, som utspelar sig på Haiti, får vi följa en mor (Materena) och dotter (Leilani) och deras relation, från det att dottern födds fram till den dag dottern bestämmer sig att flytta utomlands för att utbilda sig till läkare. Familjen tillhör de lägre klasserna på Haiti. Modern Materena arbetar som "professionell" städerska och är en kvinna som man alltid kan rådfråga om man har några problem.

Mor och dotter får representera två olika generationer med olika synsätt på livet - modern lever delvis kvar med de gamla haitiska traditionerna, medan dottern står för det nya, ifrågasättande och mer självständiga idealet. Man skulle alltså kunna förvänta sig en del konflikter och frigörelseprocesser ur denna motsättning, men i romanen lyser de med sin frånvaro och om de uppkommer är de ganska utslätade och okomplicerade. Någon fördjupning av karaktärerna och relationen ur psykologisk, social eller någon annan aspekt förekommer inte heller i romanen, utan berättelsen lunkar på i en småtrevlig takt medan vi får ta del av allehanda vardagliga saker och göromål som handla i affär, städa huset, gå i skolan, träffa släktingar etc.

I kloka kvinnors sällskap är alltså en bok som man inte behöver anstränga sig för att läsa, vilket också innebär att när man har stängt boken så lämnar den inte några bestående intryck efter sig. Det här är en bok som kan passa att ströläsa på semestern om andan faller på.

Bloggat om I kloka kvinnors sällskap

Övrig information

KLOKA KVINNORS SÄLLSKAP är en internationell litterär sensation. Först utgiven i Australien och nu i Kanada, USA, Holland, Italien, Spanien, Storbritannien och Sverige samt Norge och Finland. Här får vi möte en helhjärtad ny berättarröst, Vaite kryddar sin berättelse med charmiga stycken av tradition från Tahiti och gammal klok visdom. Hjältinna som du önskar var din bästa vän heter Materena. På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast och mödrar vet bäst. Men det är faktiskt så att det är Materena som vet allra bäst. Alla tycker så, alla utom Materenas dotter. Charmig, känslosam berättelse om Matarena som väljer att följa och att leda sitt eget liv trots en motsträvig machokultur. Vi får följa henne från hon blir gravid med sin dotter tills hennes dotter är drygt tjugo och väljer en helt annan livsriktning än sin mamma. En underbar roman om kärlek - till sina barn, sin man, sin släkt, de kvinnliga traditionerna och att finna sin väg i livet. En bok fylld av livsvisdom, glädje och två av de envisaste kvinnor du någonsin kommer att hitta.