Undantaget (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
576
Utgivningsdatum
2006-11-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Gösta Svenn, Helena Sjöstrand
Originalspråk
Danska
Originaltitel
Undtagelsen
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
180 x 110 x 35 mm
Vikt
300 g
SAB
Hce
ISBN
9789100112042

Undantaget

roman

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2006-11-01

Slutsåld

Undantaget är en samtidsroman som utspelar sig i Köpenhamn. Den skildrar yngre, välutbildade människor med lyckade karriärer och gott socialt liv. Det ska emellertid inte till många sidor in i romanen förrän man upptäcker att det finns allvarliga brister i den till synes perfekta fasaden. Bokens fyra kvinnliga huvudpersoner arbetar alla på Danskt centrum för information om folkmord. De två akademikerna på institutionen, Iben och Malene, är nära vänner. Dessutom finns på institutionen bibliotekarien Anne-Lise och sekreteraren Camilla. Romanens kapitel har skiftesvis någon av dessa kvinnor som huvudperson. Ett viktigt tema i romanen är arbetsplatsmobbning. Bit för bit uppdagas det för läsaren vad som sker och man får inblick i en maktkamp präglad av intriger, baktaleri och mobbning. Iben mottar en dag ett anonymt hotbrev och i den redan betungande atmosfären på kontoret är detta hot en god grogrund för att alla ska börja misstänka varandra, främst drabbad blir dock Anne-Lise. Dessa dödshot fortsätter och sätter igång en kedja av grymheter på kontoret, och handlingen tar fart. Fram växer två möjliga hypoteser, antingen kommer breven från någon krigsförbrytare exempelvis Mirko Zigic som de publicerat artiklar om på nätet eller så kommer hoten inifrån kontoret, från Anne-Lise, som Iben och Malene tror lider av en personlighetsstörning. Institutionens arbetsuppgift består i att spåra krigsförbrytare och de skriver även artiklar om ondskan och dess väsen, och några av dessa artiklar finns med i romanen som faktaavsnitt. Det är Christian Jungersens geniala poäng att diskutera den stora ondskan samtidigt som den lilla ondskan hela tiden fortgår på arbetsplatsen. Romanens spänningskurva är konstant stigande för att nå sin topp i de sista avsnitten. Detta är en thriller som också bär med sig stora psykologiska och filosofiska frågor. Som läsare blir man väl underhållen samtidigt som man får något att begrunda. Skulle vi, som det stora flertalet, göra allt för att rädda oss själva eller skulle vi vara undantaget?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Undantaget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bland de bästa jag läst
  Katariina, 26 mars 2011

  Jag var helt såld efter några sidor. Det är svårt att hitta en favorit bland de fyra kvinnorna i boken.Till en början tyckte jag synd om Anne-Lise men blir sen irriterad på att hon är så svag. Marlene uttnyttjar folk på grund av sin sjukdom och är riktigt elak. Iben verkar inte vara riktigt frisk eller är hon den friska? Camilla är den passiva som inte har en egen åsikt. Det finns inte en enda onödig sida i boken. Vuxenmobbing och folkmord är den röda tråden genom denna otroligt bra bok.

 2. Tänkvärt...
  vallmoannah, 27 april 2007

  Vem är det egentligen som skickar hotbreven? Vem är det som har personlighetsklyvningar? Vem är mobbad? Vem är elak? Jungersen trollar fram en historia som väcker många frågor men inte lika många svar. Men jag är fast ändå. När jag tänker efter så vill jag nog inte ha svaren. Det är mer utmanande så. Rekommenderas varmt!

 3. Mobbning, vårt ansvar!
  Maria F, 18 februari 2007

  En skrämmande berättelse om hur det elaka förkläds i bortförklaringar och tillsynes hedervärda avsikter. En bra förklaring till hur mobbing kan te sig. Snyggt invävt i en spännande historia; vem skickar hotbreven?

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Christian Jungersen

Övrig information

På Dansk center för information om folkmord i Köpenhamn arbetar fyra kvinnor, Camilla, Anne-Lise, Malene och Iben. Då Iben en dag mottar ett anonymt hotbrev på engelska börjar farhågor och misstankar att växa på den lilla arbetsplatsen. Kommer brevet från någon krigsförbrytare exempelvis Mirko Zigic som de publicerat artiklar om på nätet och som rapporterats finnas någonstans i Skandinavien eller kommer hotet inifrån huset, från Anne-Lise, som Iben och Malene tror lider av en personlighetsstörning?
Konflikterna knyter Iben och Malene tätare samman och den brutala ondskan, som de har beskrivit på tryggt avstånd, finns nu i deras egen värld. De människor de litade på och kände förändras. Och de förändras själva så att det inte längre går att avgöra vem som är offer och vem som är bödel.
Undantaget är en psykologisk thriller och en berättelse om kvinnors vänskap samt en filosofisk roman om ondskan på både mikro- och makroplan.