Judehatets svarta bok : antisemitismens historia från antiken till i dag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
696
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Lena Hjohlman
Originaltitel
Jødehat. Antisemittismens historie fra antikken til i dag
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
235 x 160 x 55 mm
Vikt
1040 g
SAB
Koafh
ISBN
9789100112219
Judehatets svarta bok : antisemitismens historia från antiken till i dag (inbunden)

Judehatets svarta bok : antisemitismens historia från antiken till i dag

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2008-05-01

Slutsåld

Antisemitismens historia är lång och brutal och kulminerade med nazisternas industriella utrotning av sex miljoner judar. Efter Hitler var antisemitismen tabubelagd i Europa, men den försvann inte ur historien. Under de senaste åren har världen åter fått se chockerande bilder av skändade begravningsplatser och vandaliserade synagogor. Judehatets svarta bok är en brett anlagd skildring av judehatets historia - från antiken och kristendomens första tid, genom medeltiden och upplysningstiden, rasbiologins tidsålder och förintelsen och fram till dagens nya antisemitism. Författarna söker efter orsakerna och belyser de många utbrotten i deras historiska sammanhang. Framställningen visar hur många teman, i olika utformningar, har återkommit när det gäller att motivera judehatet: legenden om den vandrande juden, konspirationer om världsherravälde, anklagelser om hostieskändning, brunnsförgiftning, ocker och ritualmord. Judehatets svarta bok analyserar hatets ursprung i det kristna Europa men visar samtidigt hur tankemönstren från ett visst historiskt och kulturellt sammanhang har låtit sig vidareföras i ständigt nya former ända fram till i dag, då judehatet inte längre kan sägas vara ett speciellt ”kristet” eller ”europeiskt” fenomen. Boken är central läsning för alla som intresserar sig för hur fördomar, diskriminering, förföljelse och hat mot främmande kulturer och religioner kan få katastrofala följder för oskyldiga människor. Ett nyskrivet svenskt kapitel av Ola Larsmo ingår i boken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Judehatets svarta bok : antisemitismens historia från antiken till i dag. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra men för tjock
  CMTL, 1 mars 2014

  De hade kunnat gjort boken i två volymer istället för en. Dessutom känns den rätt partisk. Faktamässigt bra, men på tok för tjock och tung för att kunna läsa på något bra sätt.

 2. Kunnigt och objektivt om det mest förskräckliga
  Pia Cederholm, 7 februari 2014

  Trots att ämnet är fruktansvärt och kräver absolut gehör för vetenskapligt belagda fakta, lyckas författarna hålla en bitande personlig ton som gör läsningen om inte angenäm så mycket angelägen. Det sista kapitlet handlar om Sverige (skrivet av Ola Larsmo) och stannar länge kvar i medvetandet. Riktigt, riktigt bra.

 3. Detta är en bok som alla måste läsa som vill kalla sig...
  Ronnie Svensson, 3 september 2013

  Detta är en bok som alla måste läsa som vill kalla sig någotsånär underrättade här i världen.
  En bok som skulle skrivits långt tidigare i mitt liv, men nu är den äntligen här.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Judehatets svarta bok : antisemitismens h...