Svinalängorna (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2007-01-01
Utmärkelser
Augustpriset 2006
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Lillewarg, Malin (form)
Dimensioner
110 x 180 x 20 mm
Vikt
140 g
SAB
Hc
ISBN
9789100114008

Svinalängorna

roman

(31 röster)  |   Läs 11 recensioner
Pocket,  Svenska, 2007-01-01

Slutsåld

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag. Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna. De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Svinalängorna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Denna roman av Susanna Alakoski är jätteskön som en...
  Samira Assassi, 15 april 2013

  Denna roman av Susanna Alakoski är jätteskön som en bra roman som användas till nysvenskar som pluggar, och jag umgås med den när jag läser dess ord och meningar. Jag älskar den här typen av romaner.

 2. Rolig och otrolig tragisk...
  Ninni, 23 augusti 2007

  Den otroligt tragiska uppväxten blandat med dråpliga kommentarer från pappan som egentligen är en kärleksfull man som spårar ur och drar mamman med sig. Barnen vet ju inget annat än sin vardag och upplever det inte så illa som det verkligen är.

 3. Svinalängorna.
  Gunsan-57, 9 augusti 2007

  Tycker att var precis lika bra som jag förväntat mig. Känns nästan som jag var med, stämmer så exakt in på en vän jag hade som barn. Jag tycker alla borde läsa denna bok.

 4. Lite småtråkig...
  Majsan, 4 juli 2007

  Hade förväntningar efter alla positiva recensioner denna bok fått, men blev besviken. Den var faktiskt lite småtråkig. Ingen bok jag skulle rekommendera och ingen bok jag kommer att läsa igen. Viktigt ämne, men trist paketerat.

 5. Läsvärd!
  Helena, 29 juni 2007

  Det tog ett tag innan jag kom in i boken, men när jag väl gjort det kunde jag inte släppa den. Historien är tragisk och gripande, men lite nostalgi och humor lättar upp. Jag kommer minnas boken för att den så väl beskriver skammen och vanmakten som huvudpersonen känner inför sina alkoholiserade föräldrar. Det blir också tydligt att längtan efter kärlek kan få oss människor att stå ut med nästan vad som helst.

 6. Kom igen - läs den!
  corinna, 10 juni 2007

  Fullständigt lysande barndomskildring. Väl värt varenda Augustpris. Svart, sorglig och stundtals mycket rolig.

 7. Lite besviken...
  iGirl, 3 april 2007

  Det är alltid lite riskfyllt att läsa en bok efter att den har hyllats, förväntningarna blir lätt lite för höga. Så blev det för mig med denna bok. Jag förstår verkligen inte att den prisats. Helt ok, men inte mer. Boken är ett bra tidsdokument över 70-talsdetaljer och det har sin charm att le igenkännande. Jag tror inte alls det är meningen, men till mig förmedlar Alakoski en känsla av att "barn klarar sig alltid, så farligt är det inte att växa upp med alkoholister" och det ger en lite fadd eftersmak.

 8. lustfyllt språk
  Anna, 29 mars 2007

  Alakoski har skrivit en underbar roman som jag slukade på några dagar. Framför allt fascinerades jag av hennes sätt att använda helt nya bilder för att beskriva huvudpersonens upplevelser. Läs!

 9. Lite besviken!
  Fyrabarnsmor, 16 mars 2007

  Jag hade också sett fram emot boken efter all uppmärksamhet i tidningar och på TV. Tyckte dock att den var en liten besvikelse. Det var ingen dålig bok men heller ingen bok jag kommer att längta tillbaka till, läsa om eller vänta otåligt på en fortsättning. Jag läste den med viss behållning och vissa avsnitt var komiska eller tragikomiska och efterrsom jag är uppvuxen under samma tid kan jag känna igen det här att det fanns fler som hade det riktigt knapert då.

 10. En läs - och tänkvärd bok...
  Marianne, 15 mars 2007

  Vad som fängslade mig i den här boken, var att få följa ett utsatts barn tankar runt sin situation. Att lojaliteten för den egna familjen är så stark trots barnets egna trauma. Att upplevelsen av det "onormala" blir så vanligt, att den situationen till slut ger en känsla av trygghet och förutsägbarhet. Jag tyckte boken var mycket bra. Helt klart läsvärd!

 11. Besviken...
  hulken37, 13 mars 2007

  Hade en längre tid längtat efter att sätta tänderna i Susanna Alakoskis "Svinalängorna" då jag alltid facinerats av romaner med socialrelistiskt innehåll.
  Måste dock säga att jag blev ganska så kraftigt besviken. Handlingen följer ett och samma mönster av förnedring och misär boken igenom. Det känns som att man hela tiden står och stampar på ett och samma ställe. Ingenting för det hela framåt. Vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men mina förhoppningar om att gripas tag av ett männis... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Susanna Alakoski

Recensioner i media

"En av de mest fängslande romaner jag läst på flera år!" Svenska Dagbladet

"... en roman om klass, integritet och kön som länge efterlysts i den samtida svenska litteraturen." Göteborgs-Posten

"En rak och originell skildring." Dagens Nyheter