Den som vässar vargars tänder (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
370
Utgivningsdatum
2007-07-01
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Petterson, Johan (form)
Dimensioner
180 x 110 x 24 mm
Vikt
230 g
SAB
Hc
ISBN
9789100115517
Den som vässar vargars tänder (pocket)

Den som vässar vargars tänder

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket Svenska, 2007-07-01

Slutsåld

"Obegripligt hur det började. Men när han tänkte efter var det som om det inte hade någon början, som om allt varit självklart och skoningslöst. Som om de varit utvalda. Det var så hon brukade säga: du och jag. Det är vi. Ingen annan kan förstå oss."

Den som tänker detta är Jannis, och det handlar om honom och hans tvillingsyster Sonya. Det är alltså inte författaren själv som är huvudperson i Carina Rydbergs nya roman, som i Den högsta kasten och Djävulsformeln. Här har vi istället en fiktiv berättelse, en modern tragedi, och som sådan ansluter den till hennes tidigare romaner, främst Osalig ande och Nattens amnesti. Men känslan av ödesdrama, av ett obevekligt skeende styrt av ohanterliga krafter, är samtidigt något som går igen i alla Carina Rydbergs berättelser.

Tvillingparet Jannis och Sonya tycks vara sammansvetsade för alltid, genom de kränkningar de utsatts för under sin uppväxt.Var det med deras föräldrar det startade; det onda, det skadade Torsten och Malena, vars kärlek blev farlig och fel redan innan barnen föddes? Jannis har som vuxen försökt skapa sig en tillvaro på egen hand, men det slutade i katastrof. Nu lever han åter tillsammans med sin syster. Har hon blivit en sjuk människa, eller är hon bara ensam och besynnerlig? Styr hon hans handlingar utan att han förstår det? Allt han vet är att han inte klarar sig utan henne. De köper ett café i en by vid havet, och blir så småningom accepterade och uppskattade på den nya orten. Snart lär de känna en ensamstående kvinna med en dotter i elvaårsåldern. Mellan Jannis och Sonya sätts nu ett kusligt spel igång, med kvinnan och flickan som ovetande deltagare. Och det drama som någonstans börjat börjar om, och går mot sin isande fullbordan.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Den som vässar vargars tänder. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Sjukt och perverst!
  EW, 23 mars 2008

  Det sämsta jag någonsin läst! Sjukt och perverst! Kan man vara frisk om man kommer på att skriva en sådan historia? Vill inte ens ha boken kvar i huset.

 2. Hm...
  Catharina, 29 oktober 2007

  Det är svårt att säga att boken är dålig. Den är extrem, i mitt tycke alldeles för smaklöst extrem. Språket är däremot oklanderligt, bokens uppbyggnad lika så. Men... mot slutet är det som om det som faktiskt är bra bleknar mot den vändning boken tar och det är ett rent under att jag överhuvudtaget läste några sidor där... Ingenting för känsliga. Ingenting för de flesta skulle jag säga, men de som tycker om extrem litteratur uppskattar alldeles säkert boken.

 3. Intressant och gripande!
  Hanna M, 19 september 2007

  Historien om tvillingparet Jannis och Sonya är mycket grym. Berättelsen om deras traumatiska uppväxt och hur de som vuxna till sist blir det dom hatat är otroligt spännande. Carina Rydberg är grym på att beskriva uttsatthet och ondska. Läs den men gör det i dagsljus!

 4. Sämsta på länge...
  Matilda, 18 september 2007

  Fruktansvärt dålig bok, helt sjuk. Man kan fundera över författarens eget mentala status...

 5. Obehagligt...
  Gustav K, 10 augusti 2007

  En mycket välskriven skildring av två individer som inte på något sätt passar in i världen. Som följer en egen logik och är besatta av sina egna trauman. Utan att moralisera visar Carina Rydberg hur utanförskapet fungerar när det är som allra mörkast. Språket är kärvt och suggestivt - stämningarna byggs upp som i en spökhistoria. Historien berättas kompromisslöst och emiskt, vilket gör att man kommer obehagligt nära huvudpersonernas verklighetsuppfattning. Det är en bok som gör ont, men som behövs.

 6. Sinnesjuk historia...
  Ingrid, 9 augusti 2007

  Sämsta bok jag har läst den är så mörk så mörk, att man kan hitta på något så hemskt och vilja skriva om det. Jag kastade den i soporna efter jag läst den.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Carina Rydberg

 • Den högsta kasten

  Carina Rydberg

  20 januari 2020 utsågs Carina Rydbergs kultklassiker Den högsta kasten till årets bok i projektet Stockholm läser. Obeveklig och skoningslös. Så beskrivs Carina Rydbergs kultförklarade bok Den högsta kasten. Efter en förödande resa till Indien bef...

 • Vitt slödder

  Carina Rydberg

  Carina Rydberg debuterade år 1987 och slog igenom stort med den självutlämnande och provocerande romanen Den högsta kasten, 1997. Nu återkommer hon till den självbiografiska formen med Vitt slödder som på ett brutalt ärligt sätt skildrar en barndo...