Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2007-07-01
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Ljungman, Anders (form)
Dimensioner
180 x 110 x 12 mm
Vikt
130 g
SAB
Gcz Strömstedt, Margareta
ISBN
9789100116149
Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv (pocket)

Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2007-07-01

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
De stora memoarerna ligger ständigt på salongsborden. De skarpa och skapande tankarna. De heroiska besluten. De omvälvande politiska skeendena. Allt det Intressanta, Viktiga, Betydelsefulla.     Mina berättelser växer ur något annat. De växer ur de händelser och impulser – ibland tvivelaktiga impulser – jag  i ögonblicket tagit på allvar, med konsekvenser jag inte kunnat förutse.       På vägen från missionshuset i Småland, över stenrösen och genom skogen ut i världen, har jag oupphörligt letat efter ett kvinnoliv med kärlek, närvaro och frihet och plötsligt, efter många år, upptäckt den människa som hela tiden funnits vid min sida.      Förvånade och skakade av livet och döden fick vi äntligen syn på varandra.”   Så presenterar Margareta Strömstedt sina ”memoarberättelser”, som på samma gång handlar om henne själv och några andra kvinnoöden. Sårigheten, smärtan och det oändligt komplicerade i levandet vibrerar i texterna så oroande som om allt hände just nu. Margareta Strömstedt har samma ömhet i blicken vare sig hon berättar om sig själv eller andra kvinnor, och skapar på så sätt förbindelser och samhörighet mellan sig själv och dem, och oss som läser.     Titelns Ruth Ellis avrättades i London 1955, dömd för att ha skjutit den man som misshandlat henne och dödat det barn hon väntade. Den unga förälskade Margareta Strömstedt befinner sig på ett hotell i Bournemouth den dallrande heta julikvällen innan Ellis ska hängas. Med hennes tragedi i tankarna hamnar hon mitt i en annan kvinnas olycka, den övergivna bittra pensionatsvärdinnan, och gråter med henne… ”Jag grät med henne och längtade efter min egen älskade, han som inte var lik de andra männen. Jag grät för att jag nu var så ung och ändå kände att det som var kärnan i mig själv, kvinnan längst därinne, var uråldrig och fårad och redan märkt av tiden. Älska mig, älska mig, ropade det inom mig.”
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Handlar om allt annat än Ruth Ellis!
    khi xa, 23 mars 2015

    Att läsa boken är igenkännande och den är skriven med en uppriktighet som förvånar. Det är om sig själv som Margareta Strömstedt skriver. Inte så mycket annorlunda att vara kvinna i dag vad det gäller samspelet mellan man och kvinna.

  2. Hur påverkade livet i Småland och barndomen idag.
    Läsaren, 21 april 2008

    Nu har jag läst Margareta Strömstedts mest gripande läsning. Jag är alldeles tagen. Var det så eländigt? Så svårt. Sverige hade sin syn på hedern, hur man skulle leva, vad andra skulle säga osv. Men livet gick inte rakt och många svårigheter beskrivs som ett litet barn inte skall behöva vara med om. Fula gubben var kassör i missionsförsamlingen, mamma var psykiskt sjuk, brodern orkade inte leva och sen var det förmågan att våga älska och att våga lita på kärleken. En otroligt läsvärd bok men ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Natten innan de hängde Ruth Ellis och and...