Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
175 x 110 x 15 mm
Vikt
180 g
SAB
Lz Sävstam, Malin
ISBN
9789100119515

När livet stannar : en berättelse om att överleva

(38 röster)  |  Läs 12 recensioner
Pocket, Svenska, 2008-05-01
51 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Om kärlek och sorg

Omslaget till Malin Sävstams bok "När livet stannar" visar ett silversmycke hon fick av sina vänner när hon varit med om det värsta någon kan tänka sig - hon hade förlorat sin man och sina två yngsta barn i flodvågskatastrofen. På ett hjärta av silver som symboliserar mannen Mats vilar tre små silverbrickor med barnens namn ingraverade. Axel är sonen som överlevde tillsammans med Malin och boken är en berättelse om deras sorg och deras väg tillbaka till viljan att leva.
 Det är en upprörande och sorglig bok, skriven av en kvinna som fram till annandag jul 2004 hade levt vad hon själv kallar ett "prinsessliv". Också efter katastrofen är hon på många sätt priviligierad - hon har ett stort och resursstarkt nätverk av släktingar och vänner som sluter upp omkring henne på ett makalöst sätt. Den professionella hjälpen hon får är också oerhört betydelsefull, framför allt den som prästen Louise Linder ger under oräkneliga timmar av tröst, stöd och samvaro.

Men ändå. Ändå är Malin Sävstam en bräcklig människa som själv måste bestämma sig för att gå vidare i livet. 
 "Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?" tänker hon en vecka efter katastrofen. Två år senare kan hon allt oftare uppskatta den andra chans hon fått i livet genom att överleva.

Hur det gick till, hur hon och sonen genomlevde de två första åren efter katastrofen berättar hon i en ärlig, blottläggande och bitvis väldigt vacker text. Läsaren står bredvid henne och får på ett mycket ovanligt sätt verkligen vara med i sorgens alla stadier.

Louise Linder bidrar också med ett efterord i boken.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När livet stannar : en berättelse om att överleva
 2. +
 3. Kärleken är starkare än döden : en sann berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kärleken är starkare än döden : en sann berättelse av Malin Sävstam (pocket).

Köp båda 2 för 102 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av När livet stannar : en berättelse om att överleva. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tacksamhet
  Annika Jane Larsson, 14 januari 2015

  Läs den. Fantastisk bok.
  Att man överlever en sån här otrolig förlust är helt ofattbart. Jag känner tacksamhet över mitt liv...

 2. Läs boken, ett måste!
  Susanne Marie Brunby, 9 april 2014

  Denna boken skulle alla behöva läsa för att få lite perspektiv.
  Malins berättelse gör att man få tänka efter på vad som är viktigast
  i livet samt att uppskatta det man har!
  Betyg 5/5

 3. Vilken kvinna som orkar skriva ner det hon varit med...
  maggan hellberg, 21 januari 2014

  Vilken kvinna som orkar skriva ner det hon varit med om. Ni som inte läst boken, gör det.Den är jobbig men man får sig en tankeställare att inget ta för givet

 4. Låg och grät och läste denna på semester. Mycket bra...
  Rebecca Salmgren, 3 oktober 2013

  Låg och grät och läste denna på semester. Mycket bra och tänkvärd. Hemsk och bra. Och ändå en berättelse som hyllar livet och får en att uppskatta det man har!

 5. En gripande bok där man får följa med i hela Malins...
  Isabelle , 2 augusti 2013

  En gripande bok där man får följa med i hela Malins sorgprocess. Jag kunde inte låta bli att gråta en skvätt då o då. Denna bok rekommenderar jag verkligen!
  Ett av de bästa bokköp jag gjort!

 6. Den var mycket nära och ingående, gripande man kände...

  Den var mycket nära och ingående, gripande man kände med dem som var offren,Jag rekomenderar denna bok till dem som inte läser så mycket som jag detta är en bok som får en att bli vid läsningen och att fortsätta med bok 2.

 7. Malin har skrivit en ocensurerad berättelse om sin...
  Anna, 3 juni 2013

  Malin har skrivit en ocensurerad berättelse om sin sorgeprocess. Hon beskriver modigt sina reaktioner den första tiden efter den stora katastrofen, utan korrigering. Måhända uppfattas hon som självcentrerad men det har med all säkerhet att göra med att hon i sorgeprocessen är totalt upptagen av sin egen smärta och inte kan inte se utåt just då. Visst, hon är privilegierad, men hade hon skrivit för egen vinning hade hon kunnat beskriva en förskönad bild av sina reaktioner - men istället har ho... Läs hela recensionen

 8. Mycket gripande läsning tårarna rinner stark...
  Jurgina, 17 maj 2013

  Mycket gripande läsning tårarna rinner stark berättelse. Man undrar hur man kan orka men man har ju inget val som sagt

 9. Empatistörd människas memoarer?
  Kaima, 24 december 2008

  Hur kan en människa som själv har förlorat nästan hela sin familj inleda ett förhållande med en gift man och därmed förorsaka en smärre "naturkatastrof" även i dennes närmaste omgivning? Malins egen son förlorade sin far. Spelar detta ingen roll med tanke på att även denna nya mannens barn förlorade sin pappa i och med skilsmässan? Hur kan man bli så känslokall att man som vuxen inte tänker på någon annan än sig själv? Kan man som vuxen ursäkta sig genom att tala om "magnetism" mellan två män... Läs hela recensionen

 10. Helt ok
  coffee, 9 september 2008

  Denna bok var ingen himlastormande succé, men å andra sidan var den väl inte gjord för att vara det heller.
  I början var den mycket tät och jag läste sida upp och sida ner då hon beskrev kaoset i Kao Lahk. Så omänskligt att följa dem genom det helvete de upplevde. Så länge är den bra, men sen ju närmare slutet man kommer retar jag mig lite på henne. Jag vet inte varför riktigt...
  Men den är helt klart läsvärd och det är kanske mest för mitt intresse om tsunami-katastrofen.

 11. när livet stannar...
  Annelie, 30 juli 2008

  ....är skriven av en bortskämd överklasskvinna i medelåldern som har levt prinsessliv och uppenbarligen aldrig fått känna på en motgång. Man slås av hennes totala avsaknad av att klara av sorgen som lamslår henne fullständigt. Det är ett oerhört grymt öde att mista 2 av sina barn samt sin man, men samtidigt en stor glädje att få behålla sin äldsta son i livet! Ett mirakel! Denna glädje är dock kraftigt underrepresenterad i denna bok. Början av boken är spännande och gripande, men blir en bit ... Läs hela recensionen

 12. Rekommenderar den varmt
  Birgitta, 18 juni 2008

  En oerhört gripande bok som verkligen fick mig att stanna upp. Det är en bok som gör ont att läsa, den stannar kvar i ens medvetande och gör en medveten om att att ta vara på nuet som inte är självklart. Jag grät mig igenom denna boken, ett livsöde som går rakt in i mitt hjärta.
  Läs den.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Malin Sävstam

Bloggat om När livet stannar : en berättelse om att ...