Ulrike Meinhof : en biografi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
479
Utgivningsdatum
2008-08-26
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Ann-Sofi Ljung-Svensson, Per Svensson
Originaltitel
Die Wahrheit über Ulrike Meinhof - Die Biographie
Medarbetare
Form, Jojo (form)
Dimensioner
235 x 160 x 39 mm
Vikt
800 g
SAB
Lz Meinhof, Ulrike
ISBN
9789100120504
Ulrike Meinhof : en biografi (inbunden)

Ulrike Meinhof : en biografi

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2008-08-26

Slutsåld

Varför vände den ansedda chefredaktören Ulrike Meinhof det borgerliga livet ryggen? Varför deltog hon år 1970 i den spektakulära fritagningen av den fängslade Andreas Baader? Varför lät hon sig utbildas av palestinsk gerilla, planerade attentat och rånade banker? Ulrike Meinhof var krigsbarn och kom från en vanlig tysk familj. Redan i puberteten ställde hon sig i opposition, och under Adenauer vaknade hon politiskt, blev kärnkraftsmotståndare och gick med i SDS, det socialistiska tyska studentförbundet, sedan vidare till det förbjudna KPD, Tysklands kommunistiska parti. Som journalist väckte hon uppseende med skarpa politiska analyser och socialt engagemang. Men efter några framgångsrika år i mediebranschen sällade hon sig till APO, den radikala västtyska studentrörelsen.

Jutta Ditfurth har lagt ett enormt arbete på denna bok. Hon tycks ha talat med alla och läst allt och framlägger också helt nytt material, bland annat sådant som handlar om Meinhofs föräldrars nazistiska engagemang under krigsåren. Det gör boken oumbärlig om man intresserar sig för den tyska studentvänsterns väg från engagemang mot kärnvapen via utomparlamentarisk opposition till sådana extrema vänstergrupper som Röda arméfraktionen, RAF. Ditfurth tecknar noggrant och objektivt Meinhofs gradvisa utvecklingsprocess längs denna kurva. Denna biografi ger inte bara ett skarpt och nyanserat porträtt av Ulrike Meinhof, utan skildrar också ett Tyskland i en tid av starka politiska motsättningar då det "tyska undret" växte fram under decennierna som följde efter det andra världskriget.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ulrike Meinhof : en biografi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk
    Mr Pike, 31 mars 2014

    Så enormt bra om denna intressanta tid i Västtyskland. Politisk säker utan dumt sidoprat och tvärtemot mainstreamarnas tröttande likriktning och hat, de som aldrig var med i någon rörelse. Denna bok ska alla läsa som var med under 70-talet. Hoppas Jutta Ditfurths övriga böcker översätts snart!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jutta Ditfurth