Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
489
Utgivningsdatum
2014-09-23
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Viborg, Susanne (form)
Dimensioner
235 x 165 x 20 mm
Vikt
981 g
SAB
Lz Branting, Hjalmar
ISBN
9789100123710

Hövdingen - Hjalmar Branting : en biografi

(18 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-09-23

Slutsåld

Ska man tro Hjalmar Brantings styvdotter Vera von Kraemer så hade han lika gärna kunnat bli något helt annat. "Han kunde ha blivit en damernas favorit - och ingenting mer! Han kunde ha blivit en slösare, en sportsman, en stilfull legationsherre, en ovanligt behaglig professor i astronomi." Vad blev han då? Den svenska socialdemokratins grundare, tidningsman, fängelsekund, finansminister och senare statsminister, efter första världskriget djupt engagerad i Nationernas förbund (föregångaren till FN), av en fransk tidskrift kallad "den store europén", mottagare av Nobels fredspris, Strindbergs vän och ovän. En annan författare, Ellen Key, som känt honom sedan tonåren gav Hövdingen högsta betyg när han fyllde 60: "Om några hundra år, när socialismen tillhör historien, emedan dess stora mål äro nådda, då skall barnen i vårt land läsa om Hjalmar Branting såsom de nu läsa om Engelbrekt och Sturarna och Vasarna och lära att han var huvudet högre än allt folket under den tid, i vilken han levde." Blev det så? Sanningen är snarare att Brantings vilja till samarbete över det vi i dag skulle kalla blockgränsen med liberalerna gjorde honom impopulär i de radikalare kretsarna i sitt eget parti under sin livstid, något som skulle färga omdömet om honom i generationer, inte minst under det radikala sjuttiotalet. I sin biografi över Hjalmar Branting tecknar Olle Svenning ett mångfacetterat porträtt över en man med många nyanser och motsättningar, men vars outtröttliga arbete för att på fredlig väg och under starkt motstånd från högern driva igenom sociala reformer och lika röstrött för män och kvinnor gjort honom till en av Sveriges mest framstående politiker genom tiderna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hövdingen - Hjalmar Branting : en biografi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Om Hjalmar Branting.
  Anders Malmqvist, 31 december 2014

  En av de stora gestalterna i svensk 1900-talshistoria som gjorde att vi fick en fredlig samhällsutveckling från ett extremt klassamhälle till ett folkhem där alla medborgare kunde utöva inflytande.

 2. Historielektion i arbetarklassens historia
  Lilian Andersson, 20 oktober 2014

  Intressant, välskriven. En verklig historielektion. Känner igen så mycket som mina föräldrar har förmedlat till mig. Riktigt känner hur det var i Stockholm under Brantings tid, ett Stockholm, där mina föräldrar, mor och farföräldrar vuxit upp. Morfar född 1862 i Stockholm, nästan årsbarn med Branting.
  Fått mera inblick i den politiska situationen under denna tid, även om jag är uppvuxen med arbetarklassens historia, så har denna bok givit mig än mer insikt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Olle Svenning