Tornet : en historia från ett sjunket land (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
971
Utgivningsdatum
2011-04-15
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Aimée Delblanc
Originaltitel
Der Turm
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
218 x 150 x 56 mm
Vikt
1220 g
SAB
Hce
ISBN
9789100123802

Tornet : en historia från ett sjunket land

(7 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-04-15

Slutsåld

Uwe Tellkamps prisbelönade roman Tornet är en storslagen berättelse om ett samhälle i upplösning - DDR under de sju åren före murens fall.

Den utgår från stadsdelen Tornet i östtyska Dresden, där de högutbildade familjerna Hoffmann, Tietze och Rohde bor ovanför den övriga staden i arkitektoniskt praktfulla hus som nu präglas av förfall. De är ofta starkt kritiska mot den socialistiska regimen men balanserar mellan anpassning och uppror. De ägnar sig åt läsning, musik och intellektuella diskussioner och några av dem fantiserar om att fly till väst. Skämt om regimen fungerar som ventil.

Författaren växte själv upp i den stadsdel som är förebild för Tornet (Weisser Hirsch) och blev liksom romanens unge centralgestalt så småningom läkare. I sin roman skildrar han vardagslivet i DDR - hur det var i skolan, på sjukhusen, på ett förlag, de ständiga köerna - han skildrar nomenklaturan och DDR-retoriken, trakasserierna, censuren och självcensuren, sättet att aldrig tala klarspråk. Hans skildring är rik och motsägelsefull. Med språket gestaltar han såväl förvirringen hos en förälskad gymnasist som förtrycket i armén och det östtyska klassamhället, där till och med de högt värderade gammalkommunisterna börjar känna främlingskap. Men han skildrar också kulturens ställning i det slutna samhället, där musikens och litteraturens betydelse inte kan överskattas.

Uwe Tellkamps roman är ytterst formmedveten, uppbyggd som en opera. I ouvertyren skildrar han miljöförstöringen med en dov klang som ljuder genom hela boken. Tornet är ett obestridligt mästerverk som belönades med Deutscher Buchpreis 2008.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Tornet : en historia från ett sjunket land. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Efter detta åkte jag till Dresden
  Ivar, 1 mars 2015

  Underbar tegelsten om Dresden under decennierna innan murens fall.
  Livet i forna Östeuropa går inte att förklara annat än genom att man som i denna bok får följa med i "vardagslivet" som kretsar kring huset Tornet en bit utanför det bombade och idag återuppbyggda Dresden.

 2. Fantastisk läsning och lärorikt
  Hans Alexandersson, 21 februari 2014

  En sådan här bok finns det ingen författare i Sverige som kan skriva och det har det inte funnits på decennier.

 3. Läsvärd och krävande berättelse men mycket välskriven....

  Läsvärd och krävande berättelse men mycket välskriven. Mäktig roman om DDR:s sista år! Historiskt och litterärt mycket viktigt romanbygge över 900 sidor!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Uwe Tellkamp