Makten och lögnen : ett liv i televisionens Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
774
Utgivningsdatum
2013-01-15
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Andersson, Jens (form)
Dimensioner
235 x 165 x 60 mm
Vikt
1114 g
SAB
Lz Ortmark, Åke
ISBN
9789100124625
Makten och lögnen : ett liv i televisionens Sverige (inbunden)

Makten och lögnen : ett liv i televisionens Sverige

(17 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-01-15

Slutsåld

Jag har arbetat i televisionen ett halvt sekel. Jag har mött framgångar och nederlag i uppgörelser med makthavare som Olof Palme och Marcus Wallenberg. Ibland har jag känt mig desperat. Ledare i politik och näringsliv ljuger eller förvanskar. Journalistik handlar om att förklara och blottlägga. Maktutövning handlar om att dölja och hemlighålla. Det nya mediet slog ner som en bomb i femtiotalets Sverige. ?Tv blir min politiska död?, sade Tage Erlander. Den mer snarfagre Bertil Ohlin kommer att gynnas. Så inleddes en viktig epok i svensk samtidshistoria: makthavarna började anpassa sig till den nya värld som de samtidigt ville härska över. Televisionen var farlig. Hur skulle den nya kraften kontrolleras? I Sverige gick introduktionen långsamt och under motstånd. Makthavarna fick ett propagandainstrument. Men fria journalister började ställa politiker och företagsledare till svars. Skjutjärnsjournalistiken slog igenom. ?Hur känns det att mörda en statsminister?? frågade en kollega till Erlander sedan han utfrågats av de tre O:na. Vad är det jag har skrivit? Memoar? Ja, säkert. Självbiografi? Ja, troligen. En bok om den svenska televisionens historia under mina hundra säsonger? Ja, absolut. Men möjligen också ett inlägg i samhällsdebatten. Jag kan vara besvärande känslosam. Jag är människa, alltså en posör, en lögnare, inte alltid, men alltför ofta. Därför är boken också präglad av självmotsägelser. Det bästa är kanske att betrakta den som ett collage av infall, en essä styrd av en strävan att trots allt inte ta sig själv så förbannat allvarligt. ?Thou shalt not take thyself too darn seriously?, var det någon som sade. Han misslyckades också.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Makten och lögnen : ett liv i televisionens Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra - men för mycket irrelevant i ett textkvantum -...
  guano, 7 december 2013

  Bra - men för mycket irrelevant i ett textkvantum - alltför stort, vilket drar ner betyget. Stommen dock - mycket bra - men för mycket - om ingenting. Blir i bland filosofiskt - hör ej hemma i detta sammanhang.

 2. Några intressanta porträtt finns i boken liksom frågor...
  Lars Sjölander, 25 november 2013

  Några intressanta porträtt finns i boken liksom frågor om journalistens roll och vad som är sanning. Boken känns dock ostrukturerad och det gnälls rätt mycket i den.

 3. Njuter av varje sida jag läser. Får reda på mycket...
  Kurt Runnqvist, 5 augusti 2013

  Njuter av varje sida jag läser. Får reda på mycket intressant om SR och SVT som jag inte visste tidigare. Ortmark var ju på båda ställena och kan berätta.

 4. En ovanligt tjatig och patetisk skildring av en...
  Bjucke, 2 maj 2013

  En ovanligt tjatig och patetisk skildring av en avdankad TV-journalists karriär. Så många ord och så lite substans. Varför skriver han inte mer om allt spännande som hände kring de tre O:na i stället för allt ointressant i nischkanalerna där han harvade på slutet?

 5. En ovanlig bok att läsa. Man tror att den skall gå i...

  En ovanlig bok att läsa. Man tror att den skall gå i någorlunda kronologisk ordning. Man fick avverka många sidor innan man förstod, eller begrepp, i vilken ordning boken har skrivits. Berättelsen, om man kan säga så, svänga hit och dit och mycket kretsar kring Marcus Wallenberg. Denne har förvisso haft stor betydelse i svensk nutids historia men det blir lite tjatigt; enligt mitt tycke. Jag förstår att det är ett slags reminiscens; ihågkommande. Måste erkänna att jag har icke läst hela boken... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Åke Ortmark

Bloggat om Makten och lögnen : ett liv i televisione...