Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2011-03-11
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Kerstin Gustafsson
Originaltitel
A Fair Maiden
Dimensioner
212 x 135 x 20 mm
Vikt
334 g
SAB
Hce
ISBN
9789100124731

En fager mö

(25 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-03-11

Slutsåld

Sextonåriga Katya Spivak lämnar en grå industrihåla i New Jersey för att arbeta som barnflicka hos en välbärgad barnfamilj i den lilla kuststaden Bayhead Harbor. Och där i sommaridyllen skymtar hon plötsligt löften om ett nytt och bättre liv. En dag när Katya är ute och promenerar med familjens två små barn möter hon en charmerande äldre herre. Han presenterar sig som Marcus Kidder och visar sig vara en förmögen och djupt respekterad barnboksförfattare. Mellan dem växer så småningom en sorts vänskap fram. Den musik han spelar, konsten på väggarna i hans vackra hem vid havet, böckerna och de påkostade gåvor han ger henne - allt detta står i skarp kontrast till Katyas egen bakgrund, som till stora delar har kantats av missbruk och kriminalitet.

Från början verkar Marcus Kidders intresse för Katya vara tämligen oskyldigt. Men steg för steg - nästan omärkligt - förändras förhållandet mellan dem. Han blir alltmer besatt av att måla hennes porträtt och när Katya till slut låter sig övertalas blir det inte som hon har förespeglats. Frågan är vad den äldre mannen egentligen vill ha av henne. Och vilka risker är han beredd att ta för att försöka erövra det?

I En fager mö möter vi en tonårsflicka, lika sårbar som tuff, som långsamt börjat förstå att hennes tillvaro är hotad. Joyce Carol Oates har skrivit en gåtfull och överraskande berättelse som på många vis ansluter till romanerna Det var vi som var Mulvaneys och Djur.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av En fager mö. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Man får inte ett riktigt grepp på boken, jag har läst...
  AnneliHelena, 25 juli 2013

  Man får inte ett riktigt grepp på boken, jag har läst den två gånger. Ingen höjdarbok, men gillar du att läsa lite annorlunda böcker måste du läsa denna.

 2. En annorlunda bok som jag inte kunde släppa. Undrade...
  Ulf Eke, 3 juni 2013

  En annorlunda bok som jag inte kunde släppa. Undrade hela tiden vad som skulle hända..
  Upplösningen av historien var helt oväntad!
  En bok som man inte glömmer!

 3. Välskriven som alltid hos Joyce Carol Oates. Läsaren...
  Inger Bertilsson (Göteborg), 2 maj 2013

  Välskriven som alltid hos Joyce Carol Oates. Läsaren känner sig inne i miljön. Vänskapen mellan den unga flickan och den äldre mannen trappas upp.

 4. En synnerligen välskriven berättelse om en ovanlig...
  Christer Jönsson, 12 april 2013

  En synnerligen välskriven berättelse om en ovanlig vänskap. Läsningen ger insikt i hur förutfattade och dömande vi kan vara och är.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates