Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
710
Utgivningsdatum
2011-01-25
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
235 x 155 x 50 mm
Vikt
1110 g
SAB
K.54
ISBN
9789100124939
Att bo granne med ondskan : Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen (inbunden)

Att bo granne med ondskan : Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-01-25

Slutsåld

Nazityskland och det andra världskriget berör oss starkt, fortfarande, 65 år efter krigets slut. Filmer, dokumentärer, romaner, historieböcker -- intresset är enormt. En orsak till det är naturligtvis att Nazityskland och Förintelsen på ett djupare plan ifrågasätter våra föreställningar om det moderna samhället och den moderna människan. Det visade sig att Ondskan var möjlig även i vår tid, i samhällen som vi trott var civiliserade, moderna, bland människor som var ungefär som vi själva.

Hur ska vi då se på Sveriges agerande och hållning gentemot Nazityskland? Finns det överhuvudtaget mer att säga? Klas Åmark, professor i historia sammanfattar för en bredare publik de senaste decenniernas innehållsrika svenska forskning om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen, Genom att välja nya utgångspunkter och perspektiv bygger han upp en ny bild av ett dramatiskt och komplicerat skeende. Här möter vi analyser av nazityska försök att infiltrera det svenska samhället på olika områden, av rasism och antisemitism, av den svenska flyktingpolitikens dramatiska förändringar. Han gör också en nytolkning av neutralitetspolitiken och presspolitiken.

För att inte fastna i dagens tänkande behöver vi studera aktörerna och deras motiv för sitt handlande, vi behöver veta vad män som statsministern Per Albin Hansson, utrikesministern Christian Günther och högerledaren Gösta Bagge gjorde, hur de tänkte och vilka handlingsalternativ som faktiskt stod till buds. Fram träder en bild av ett svenskt samhälle som hade påtagliga svårigheter att hantera de utmaningar som Nazityskland ställde Sverige inför. Det är ett efterlängtat och viktigt arbete Klas Åmark utför när han i denna breda, välskrivna, stundtals provocerande syntes sammanfattar Sveriges förhållande till Nazityskland.

Januari 2016 utkommer en ny reviderad och utökad utgåva av det som kommit att betraktas som standardverket om Sverige under andra världskriget. I denna andra utgåva har Åmark gjort ett antal omarbetningar, tillägg och rättelser. Ny litteratur har arbetats in, på ett antal punkter har faktauppgifter lagts till och några aktuella debatter kommenteras. Bland annat redovisar Åmark en undersökning rörande den infekterade frågan om kungahusets förhållande till Nazityskland.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Att bo granne med ondskan : Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En slutpunkt...
  Anders Nordström, 28 september 2014

  Det här är ingen bok - det är en slutrapport, en syntes av allt som skrivits och sagts.
  Väl underbyggt (med fotnoter längst ner på varje sida) och vetenskapligt, precis som det ska vara när en professor skriver. - Vad sade Per-Albin? Vad gjorde politikerna? Vad stod det i tidningarna?
  Det här borde bli en obligatorisk kursbok för alla blivande historielärare!

 2. Absolut en bok alla bör läsa, speciellt i dessa tider...
  Ronnie Svensson, 1 september 2013

  Absolut en bok alla bör läsa, speciellt i dessa tider då sanningarna döps om till lögner.
  Det var på tiden att någon tog sig an detta enorma arbete.

 3. En mastodontbok som ändå är lättläst. En redovisning...
  Per, 16 maj 2013

  En mastodontbok som ändå är lättläst.
  En redovisning av Sveriges förhållande till nazismen och förintelsen som fler borde läsa, kunskap som fler av oss borde ha!
  Att bo granne med ondskan rekommenderas varmt!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Klas Åmark