Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
715
Utgivningsdatum
2011-10-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Boo Cassel
Originaltitel
Isha borachat me'besorah
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
220 x 150 x 50 mm
Vikt
920 g
SAB
Hce,839.78
ISBN
9789100124984
På flykt från ett sorgebud (inbunden)

På flykt från ett sorgebud

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-10-12

Slutsåld

Den unge israelen Ofer har just avslutat sin långa värnplikt och hans mor Ora gläder sig åt att få hem honom. Men Ofer återgår frivilligt till militärtjänsten eftersom det blir spänt läge i landet igen. Ora blir förtvivlad och står inte ut med att vara hemma utan drar med sig sin gravt skadade ungdomsvän Avram på en fotvandring genom Galileen. Under vandringen berättar hon för Avram om sitt och familjens liv, som är nära förbundet med hans. Hon gjuter liv i Avram samtidigt som hon besvärjer en annalkande katastrof - och gör sig onåbar för det bud från armén som hon fruktar så...
På flykt från ett sorgebud är en i alla avseenden stor roman om det moderna Israel från 1967 och framåt, skildrat genom en kvinnas kärlek till två män och sina två söner.
Alla de viktiga händelserna i romanen sker när Israel ligger i krig och under hela berättelsen bultar oron för sonen. I ett kort efterord berättar David Grossman att han var nästan färdig med romanen när hans egen son dog i strid i augusti 2006, under de sista timmarna av andra Libanonkriget. Ändå är detta inte framför allt en roman om krig, utan om liv i Israel, om stark vänskap och kärlek, familjeliv, kreativitet, barnuppfostran, förhållande till den arabiska befolkningen, skräck för självmordbombningar med mera. Det är en överväldigande rik bok berättad med värme och vidsynthet.
Trots att David Grossman skildrar krig, död och tortyr lyckas han förmedla att livet segrar, eller åtminstone går vidare, att kärleken och berättelserna är starkare än döden.

"För På flykt från ett sorgebud är en storslagen krönika över det moderna Israel - en otrolig prestation - och samtidigt en av de mest glödande antikrigsskildringar jag någonsin läst. "
Ulrika Kärnborg, Aftonbladet

"På flykt från ett sorgebud är David Grossmans tveklöst mest storslagna och, faktiskt, tveklöst främsta roman. Oras självupptagna, kärleksfulla och traumatiska historia, är så levande och gripande, skimrande mänsklig. Och medmänsklig."
Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av På flykt från ett sorgebud. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. David Grossman - with respekt
    Utlandssvenska, 2 november 2011

    Den bästa och mest gripande roman jag läst poa mycket, mycket länge!.
    Boken speglar författarens fantastiska personlighet, insikt och intelligens, chapeua !!!
    LÄÄÄÄÄÄÄS !!!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om På flykt från ett sorgebud