Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2011-08-30
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Lena Hammargren
Originaltitel
Verbrechen
Medarbetare
Ekwall, Nils-Petter (form)
Dimensioner
210 x 130 x 17 mm
Vikt
400 g
SAB
Hce
ISBN
9789100125417
Brott (inbunden)

Brott

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2011-08-30

Slutsåld

Vi Läsers val
Japp, det är Europa just nu. Elegant om brott, men utan deckare. Berlinadvokaten von Schirach som kallats Tysklands skriver noveller på knivskarpt språk och utan klichéer. Om människor som begått brott. Slutsatserna får man dra själv.

Brott omger oss överallt i fiktionen. Deckare i böcker, krim på tv, polisfilmer på bio. Men du har garanterat aldrig läst om brott och straff på det här sättet. För i dessa elva noveller är det inte det svårlösta fallet eller den ansiktslöse förövaren som är huvudsaken. Inte det förvridna eller förtvinade psyket. Här handlar det, för att citera Gunnar Ekelöf, om "den gamla skamliga vanligheten, den gamla vanliga skamligheten". En man slår ihjäl sin hustru som trakasserat honom under hela deras äktenskap. En syster tar livet av sin älskade bror, som är fången i sin egen kropp och sjukdom efter en svår olycka. En ung man rånar en bank, börjar om sitt liv i Etiopien och blir lycklig. Sen hämtar polisen honom. En man dör av hjärtinfarkt hos en illegalt invandrad prostituerad kvinna, som får hjälp av sin kille att stycka honom och begrava honom i stadsparken. Annars skulle hon ju fängslas och sedan utvisas.

Ferdinand von Schirach är advokat, och det är de fall han stött på i sitt yrke som inspirerat honom till berättelserna i Brott. Med advokatens sakkunskap och med en fullfjädrad författares medkänsla och värme har von Schirach åstadkommit verklig "Kleinkunst", stor konst i litet format.

För vilka brott det än är så är det människor som begår dem. Skamliga vanliga människor. Och von Schirach berättar om dem som ingen annan.

"Novellsamlingen Brott . är överlägsen alla dussindeckare man kan tänka sig . rasande bra litteratur."
Sydsvenskan

"Det är djupt fascinerande och berättat återhållet och starkt. Det var länge sedan en bok rörde vid mig på det sätt som Ferdinand von Schirach har lyckats med i sin novellsamling Brott."
Norrköpings tidningar
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Brott