Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2014-01-14
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
218 x 142 x 22 mm
Vikt
428 g
SAB
362.732,Ohfb
ISBN
9789100126216
Stulen barndom : vanvården på svenska barnhem (inbunden)

Stulen barndom : vanvården på svenska barnhem

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-01-14
186
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den erfarne grävreportern Thomas Kanger frilägger ett mörkt kapitel i det svenska folkhemmets historia: den systematiska vanvården av barnhemsbarn, som pågick i över femtio år och drabbade tiotusentals barn. De allra flesta har aldrig berättat sin historia, trots att de har farit illa av sina erfarenheter långt upp i vuxen ålder. Under barnhemsepoken från början av 1920-talet fram till 1980 omhändertogs över trehundratusen barn och placerades på institutioner eller i fosterhem. Syftet var, som folkhemsarkitekterna makarna Alva och Gunnar Myrdal uttryckte det, ?att höja befolkningsstockens egenskaper?. Men trots det utsattes barnen i många fall för ett besinningslöst och meningslöst lidande. Misshandel, tvångsarbete, förnedring och regelrätta våldtäkter hörde inte till ovanligheterna i deras vardag. Allt detta pågick när Sverige utvecklades till världens kanske mest välmående välfärdsstat. Men dessa barn betraktades som icke önskvärda och behandlades därefter. De vittnesmål och larmrapporter som trots allt hördes togs inte på allvar. Ingen lyssnade på de bortglömda barnen. Thomas Kangers pionjärarbete och hans reportage i SVT:s "Dokument inifrån" ledde till den statliga vanvårdsutredningen och till den slutliga upprättelsen för de drabbade, där tusentals nu vuxna och tidigare omhändertagna barn ges en kvarts miljon kronor vardera i ersättning för sitt lidande. Med en rad nya källor och vittnesmål gräver Kanger nu djupare ned i folkhemmet Sveriges bakgård under rekordåren. Genom att närstudera politiken och enskilda barnhem kommer han en hel struktur på spåren och lyckas synliggöra systematiken i de till synes enskilda övergreppen. Den här boken är ett stycke okänd nutidshistoria och ett gripande vittnesbörd från en del av vårt land som länge legat i skugga.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stulen barndom : vanvården på svenska barnhem
 2. +
 3. Vanvård i social barnavård. Slutrapport. SOU 2011:61

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vanvård i social barnavård. Slutrapport. SOU 20... av Socialdepartementet (häftad).

Köp båda 2 för 475 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Stulen barndom : vanvården på svenska barnhem. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Barnhemsplacerade
  gösta grahn, 13 april 2014

  Den var toppenbra och är en beskrivning om den barndom som jag upplevde som barn, på ett barnhem i Vilhelmina åren 1939 till 1946.

 2. Tankvärd läsning
  Birgitta Henricson, 31 mars 2014

  Eftersom boken handlar bl.a. om min lillebror så får boken en speciell betydelse för mig. Han tillhör de som får ersättningen och han är ordförande i föreningen Stulen Barndom i Stockholm.

 3. Viktig djupdykning i placerade barns situation.
  Ewa Jansson, 13 februari 2014

  När man tar del av dessa barns situation kan man bara konstatera att det än idag finns mycket som återstår att göra. Alla ingripanden från samhället måste följas upp och tjänstemännen ska träffa barnen ensamma, för att få en fullständig bild av deras placering. Så sker inte alltid idag och tidigare förekom det knappast alls. Det finns ingen anledning för Sverige att slå sig för bröstet när det gäller barns rättigheter. Tack Thomas Kanger för att du sätter strålkastaren på detta. Politikerna s... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Stulen barndom : vanvården på svenska bar...