Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
150
Utgivningsdatum
2012-01-25
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
170 x 120 x 5 mm
Vikt
230 g
SAB
Fe.065,Hc.04
ISBN
9789100126780

Dag ut och dag in med en dag i Dublin

(11 röster)
Inbunden, Svenska, 2012-01-25
131 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Som en följeslagare till nyöversättningen av Ulysses har Erik Andersson skrivit en bok om arbetet kring översättningen. Här får vi ta del av översättningens vedermödor, både med konkreta exempel ur översättarvardagen och mer generella spörsmål. Dessutom sätter Andersson, med hjälp av sitt eget starka förhållande till Irland och dess litteratur, in romanen i dess irländska sammanhang, samt studerar dess första mottagande.
Dag ut och dag in med en dag i Dublin skildrar ett fyra år långt arbete med den enda dag då Ulysses utspelar sig, den 16 juni 1904. En oemotståndlig bok som förenar rafflande behind-the-scenes från översättarens verkstad med Erik Anderssons oefterhärmliga humor och goda humör.

"Jag kommer in, hänger av mig, snörar upp kängorna, hämtar vattenkokaren, tar på sandalerna, går bort till pentryt, spolar upp vatten, går tillbaka, tar av sandalerna, sätter på vattnet, mäter upp kaffepulver, tänder lysröret, sätter på mobilen, plockar fram cigarretterna, slår på datorn, undrar var usb-minnet är, ser efter om det finns choklad.
I dag skall jag till Dublin.
Jag tar fram boken, Ulysses av James Joyce, väger den i handen. Som en liter mjölk ungefär. Bläddrar i den. Liten stil. Bokstäverna litet suddiga. Slår upp första sidan och trevar efter översättarens bästa vän, pappersklämman, där har vi den ... Men den är för liten, når inte om boken. Med några raska snitt med kniven gör jag fyra tunnare ulyssesar och förstärker deras ryggar med bred silvertejp. Genast mer hanterligt.
Då skall vi se."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dag ut och dag in med en dag i Dublin
  2. +
  3. Baklängesöversättning : och andra texter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Baklängesöversättning : och andra texter av John Swedenmark (häftad).

Köp båda 2 för 315 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Dag ut och dag in med en dag i Dublin