Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
389
Utgivningsdatum
2012-04-10
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
215 x 140 x 30 mm
Vikt
580 g
SAB
Na
ISBN
9789100126919

Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden

(18 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-04-10
239
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Vattnet" hette den avslutande diktsviten i Nina Burtons förra bok, Ett svar i 24 skärvor (2008). Här i Flodernas bok fortsätter hon temat genom att måla porträtt av tre väldiga europeiska vattenådror, Rhône, Rhen och Themsen. "Där de meandrar sig över kontinenter liknar de frågor. Att sällskapa med dem är att se förändringar och sammanhang. Vid dem hittar man nästan allt, för i dem flyter livets essens", skriver hon om floderna. Och hennes bok handlar verkligen om "nästan allt". Det är en essä som vindlar sig fram i geografin och tiden. Nina Burton knyter ihop kulturhistoria, miljöfrågor och naturvetenskapens mirakel med sin egen familjesaga, och ger oss en oavbrutet stimulerande, ovanlig bild av Europa. Hon följer floderna från källorna till haven; från glaciärer i bergen genom stad och land till utloppens hamnområden. På vägen berättar hon om karnevaler och katastrofer, drycker och drakar, konstnärer och författare, grottor och parfym. Det blir en resa till Europas historia, konst och natur, formad av personliga intryck, tusentals fakta och en poesi som finns lika mycket i språket som i sättet att se på vatten och stränder. Samtidigt ställer hon frågor om tiden, livet och döden tillsammans med den gåtfulle Faust och andra valfrändskaper. Den som läser Flodernas bok kan lätt förstå varför Nina Burtons besläktade essäböcker Resans syster, poesin (1994) och Den nya kvinnostaden (2005) båda Augustnominerades.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden
 2. +
 3. Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om E... av Nina Burton (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Njutbar färd på Burtons litterära flöden
  Birgitta K, 11 januari 2019

  En underbar bok! Så mycket fakta och så vackert och tänkvärt presenterat. det här är essäkonst när den är som bäst.

 2. En äventyrsbok att läsa långsamt
  Linda, 8 juni 2017

  För mig är Flodernas bok ett underbart sätt att resa. Att följa de tre floderna Rhône, Rhen och Themsen från källflödena till deras utlopp i havet, blir med Nina Burtons hjälp till en upptäcktsfärd genom både tid och rum. Jag läser, backar, läser om, får associationer som leder mig på egna stickspår.
  Burton skriver vackert. Jag njuter av och gläds åt hennes metaforer.
  Det här är en bok jag kommer att återkomma till, rekommendera till mina vänner, alternativt köpa åt dem.

 3. Spännande och originell reseberättelse
  Jarl-Åke Anders Risberg, 21 oktober 2016

  Boken är trevligt upplagd där man får följa författaren under resor från källa till utlopp för tre stora europeiska floder. Boken behandlar många intressanta kulturella och historiska personer och händelser med anknytning till floderna och beskriver även aktuella miljöproblem. En klart läsvärd, underhållande och lärorik bok.

 4. Intressant och läsvärd, men språket var lite väl...
  Gustaf , 7 oktober 2013

  Intressant och läsvärd, men språket var lite väl utbroderat. Jag förväntade mig något i klass med Donau, men blev besviken.

 5. Fantastisk bok. Man njuter av varje sida och lär sig...
  Lasse Nihlén, 29 april 2013

  Fantastisk bok. Man njuter av varje sida och lär sig ständigt nya saker om de vägar som författaren tar en med på.. Och vilket språk!!!

 6. Tveksamt försök av en annars lysande författare
  V. Eritas, 9 juli 2012

  Jag har alltid beundrat Nina Burton. Hennes essäer visar alltid på stor kunskap och lysande språk. "Flodernas bok" har hyllats i pressen men jag måste säga att det nog är Burtons svagaste bok. Texten är pratig och saknar den stringens hon brukar ha. Som alltid hos Burton är det fullt med fakta men hur ska man kunna tro på dem när hon på fullt allvar hävdar att Balaton är Europas största sjön och Genevésjön nummer två. Det finns minst tjugo sjöar i Europa som är större. Hon använder sig av fak... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner