Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
619
Utgivningsdatum
2012-08-21
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
235 x 165 x 50 mm
Vikt
1060 g
SAB
Gcz Leffler, Anne Charlotte
ISBN
9789100127701

Sanningens vägar : Anne Charlotte Lefflers liv och dikt

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2012-08-21
296
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Varför firar vi August Strindberg men har glömt bort Anne Charlotte Leffler? Båda föddes 1849 och på 1880-talet räknades Anne Charlotte Leffler som Sveriges främsta författare. Hennes dramer och övriga författarskap handlar om den verklighet en kvinna från hennes egen miljö mötte: hon skrev om kvinnors rätt till självständighet, arbete, egendom, utveckling och kärlek - men också om klassklyftor.

Redan som tonåring var Anne Charlotte Leffler inställd på att bli författare och 1869 debuterade hon med en novellsamling som skrevs under pseudonym. Länge var anonymiteten en förutsättning för hennes skrivande; hon var gift med häradshövdingen Gustaf Edgren, som tolererade men inte uppmuntrade hennes skapande.

Men Anne Charlotte Leffler slog sig fram och mötte respekt från tidens intellektuella, så småningom under eget namn. I fyrtioårsåldern skilde hon sig och gifte om sig med den italienske hertigen Pasquale Del Pezzo. De fick en son, men några månader senare avled hon av bukhinneinflammation. Då stod hon inför en lovande internationell karriär.

Monica Lauritzen, som härom året skrev en fyllig biografi om Emilie Flygare-Carlén, lyfter nu åter fram en stor men halvt bortglömd kvinnlig författare. Hon berättar om Anne Charlotte Leffler så att läsaren riktigt känner vad den kvinna har att kämpa mot som är inknuten i snörliv och konventioner. Och man lockas att genast ta del av hennes tankar, berättelser och skådespel.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sanningens vägar : Anne Charlotte Lefflers liv och dikt
 2. +
 3. Osynliga band : folktro som medel för social kritik i Victoria Benedictssons, Anne Charlotte Lefflers och Selma Lagerlöfs författarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Osynliga band : folktro som medel för social kr... av Maria Hansson (häftad).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sanningens vägar : Anne Charlotte Lefflers liv och dikt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket välarbetat och ambitiös biografi över en kvinna...
  Antares (Stockholm), 24 maj 2013

  Mycket välarbetat och ambitiös biografi över en kvinna som var samtida och räknades som en banbrytande författare, bjämbördig med Strindberg, Heidenstam, Ibsen, Björnson mfl . Nu är hon sorgligt bortglömd, utraderad ur litteraturhistorien och förminskande stämplad som "tendensförfattare". Varför? Jo, för att hon - delvis - skrev om kvinnors liv och erfarenheter och slogs för kvinnors rättigheter att leva ett eget liv.

  Möjligen är notapparaten lite overdimensionerad vilket gör boken ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Monica Lauritzen