Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2012-10-02
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
175 x 125 x 10 mm
Vikt
280 g
SAB
Hc
ISBN
9789100127817
Kaddish på motorcykel (inbunden)

Kaddish på motorcykel

(19 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-10-02
189
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det dröjde ända till slutet av 1700-talet innan judar fick starta församlingar i Sverige, enligt det så kallade Judereglementet från 1782, och då i bara tre städer i Sverige: Stockholm, Göteborg och Norrköping. En del begränsningar vad gällde de medborgerliga rättigheterna dröjde sig kvar ända till 1870, då också den största synagogan i Stockholm invigdes, den på Wahrendorffsgatan vid Kungsträdgården.
Vad gäller klass och bekännelse var det judiska Stockholm länge en delad stad. Under nittonhundratalet gick de mer välbärgade judarna, som invandrat tidigare företrädesvis från Tyskland och Danmark, i den reformvänliga synagogan på Wahrendorffsgatan. Och judarna från Östeuropa, som flyttat hit senare, gick för det mesta i någon av de ortodoxa synagogorna på Södermalm.
Två världar. Det var inte utan att man såg med en viss misstänksamhet på varandra. Men man kunde vara kluven även i den sfär som var ens egen. Hur svårt det var att både leva med sin tid och i sin tro berättar Leif Zern om i sin nya bok om sin uppväxt. Så här skriver han själv:
"Kaddish på motorcykel är en berättelse om min judiska uppväxt på Söder i Stockholm efter kriget. Om min pappa och hans liv i två världar - en ortodox jude som bejakade den moderna världen och utan att tveka ägnade sig åt nöjen som inte alltid stämde överens med religonens bud. Det är en bok som vandrar mellan olika miljöer - från skrädderier till idrottsarenor, från judiskt helgfirande till skrattfester på premiärbiograferna - och som själv bejakar det positiva i denna livshållning.
En lycklig berättelse som slutar olyckligt."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kaddish på motorcykel
 2. +
 3. Doften av en man

De som köpt den här boken har ofta också köpt Doften av en man av Agneta Pleijel (pocket).

Köp båda 2 för 244 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kaddish på motorcykel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Årets svenska höjdpunkt som läsupplevelse! Stor värme...
  Draken, 23 oktober 2013

  Årets svenska höjdpunkt som läsupplevelse! Stor värme och en underbar skildring av slitningen mellan olika etniska roller i det homogena Sverige...

 2. En mkt fin miljö- och personbeskrivning av en judisk...
  Lena , 29 maj 2013

  En mkt fin miljö- och personbeskrivning av en judisk familjs levnadssätt på Söder i Sthlm. Säkert lever några familjer så även idag.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Kaddish på motorcykel