Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-05-10
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100128777
Jag vill inte tjäna (e-bok)

Jag vill inte tjäna (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2012-05-10
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Är det herrn som är doktor? 
Uppsala på 1880-talet. Han har nyss blivit extra ordinarie assisterande stadsläkare och det åligger honom att ha uppsikt över stadens ”offentliga” kvinnor. En gång i veckan undersöker han dem och ibland patrullerar han nattetid gatorna tillsammans med en poliskonstapel för att se till att de inte stör ordningen. Allt ska skötas med största möjliga diskretion. Men när en av de unga kvinnorna vädjar till honom om hjälp förmår han inte neka henne den. Han går över en gräns, och en tystnad börjar breda ut sig kring honom vart han går i staden och mellan honom och hans hustru.   Ola Larsmos nya roman levandegör en brytningstid i vår historia genom att på nära håll följa en människa som inte är hemma vare sig i det gamla eller det nya men är tvungen att följa sitt samvete. Och parallellt med berättelsen om den unge stadsläkaren löper den unga kvinnans historia.
Jag vill inte tjäna är en lågmäld men intensiv berättelse där författarens intresse för historien och samhällsutvecklingen på ett lyckligt vis samspelar med hans förmåga att skapa levande gestalter som dröjer sig kvar i läsarens medvetande. Det är en av Ola Larsmos främsta romaner, om inte hans allra främsta.

Omslagsformgivare: Eva Wilsson
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag vill inte tjäna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Läs!
    Aston-M, 25 februari 2018

    Fängslande om 1800-talets Uppsala! Så intressant att se hur långt bort från 1800-talets syn på kvinnans lott och mannens "behov" vi kommit. En smärtsam skildring av hur könsroller och klassamhälle drabbade de fattiga stenhårt, särskilt kvinnorna som lämnades med få möjligheter, men där även välsituerade hemmafruar saknade svängrum i vardagen och i livet i stort.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Jag vill inte tjäna