Partiet : en olycklig kärlekshistoria (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-08-10
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100129651

Partiet : en olycklig kärlekshistoria E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2012-08-10

Styckköp

69

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Olof Palme blev statsminister, Beatles spelade sin sista konsert och så var hela 60-talet slut. Efterkrigstidens långa högkonjunktur var över och sedan blev det bara oljekris, industrikris och kärnkraftsgräl.

Det var varken Mona Sahlin eller Håkan Juholt som orsakade Socialdemokraternas kris. Problemen började långt tidigare, skriver Eva Franchell i sin nya bok Partiet. Nedgången berodde på efterkrigstidens svekfulla ungdomar som gjorde som hon själv - tog Interrailkortet och stack utomlands. Började plugga i stället för att jobba, gå med i facket och skolas in i partiet.

Eva Franchell växte upp i Malmö och hon tillhör den första generation kvinnor som vägrade att förse nästa generation folkhemsbyggare med limpmackor och rena kalsonger. Hon flyttade till Stockholm i stället, blev journalist och så småningom anställd i Regeringskansliet. I boken Partiet beskriver hon ett samhälle i förändring. Från 60-talets glada popmusik till proggens "vad ska du med bil och villa, när du mår så jävla illa".

Hon berättar om gröna vågen, yuppie-eran och 80-talets vilda köpfest som slutade i kris och stora besparingar. Hon berättar om kvinnorna som kämpade och männen som skodde sig och blev rika på politiken.

Eva Franchell skriver sin historia om Sverige och Socialdemokraterna på samma personliga sätt som i förra boken Väninnan. De som var med kommer att känna igen sig och de som inte var födda än kommer att förstå.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Partiet : en olycklig kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En politisk historia, ett personligt uppvaknande
  Viveka 2017, 29 januari 2022

  Det är en intressant historiebeskrivning med många förklaringar på sådant jag aldrig brydde mig om att läsa om på Alvar. Det visar på hur omedveten jag var, livet rullade bara på. Nu är jag sosse och ska rekommendera boken, speciellt till min årgång kanske, 40- och -50-talisterna.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva Franchell

 • Väninnan : rapport från Rosenbad

  Eva Franchell

  Jag ser honom i högra ögonvrån, hopkrupen inne bland damkläderna. En sekund, han gungar till och så exploderar han i en rak linje över golvet. Förbi mig, fram till dig. Pang, rätt in i klädställningen. Hans kropp trycker upp din och jag fattar int...

 • En människa kan mördas men inte idéer : en biografi över Anna Lindh

  Eva Franchell

  Den 10 september 2003 knivhuggs utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Morgonen därpå avlider hon, 46 år gammal. Sorgen förlamar en hel nation och tanken på hennes två små barn är outhärdlig. Mammor ska inte dö. Men hennes död inn...