Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
464
Utgivningsdatum
2012-07-31
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Petterson, Johan (form)
Dimensioner
220 x 145 x 35 mm
Vikt
701 g
SAB
Lz Lindbäck, Assar
ISBN
9789100129767
Vanliga sökord
lindbäck
Ekonomi är att välja : memoar (inbunden)

Ekonomi är att välja : memoar

(15 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2012-07-31
199
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast tisdag 19 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Med mina memoarer syftar jag främst till att förmedla vad jag har lärt under de sex decennier som jag arbetat med samhällsekonomiska frågor - en rapport från en bildningsresa för att använda en pretentiös formulering.

Assar Lindbeck har som få andra svenska forskare gjort avtryck i den ekonomisk-politiska debatten. I sin självbiografi berättar han om uppväxten i Norrbotten under trettiotalet och hur faderns fackliga engagemang väckte hans livslånga intresse för sociala frågor. Så påbörjades en enastående internationell karriär inom nationalekonomisk forskning där Assar Lindbeck kom att bli involverad i många viktiga frågor i svensk ekonomi och politik under andra hälften av 1900-talet. Han deltog bland annat i den kontroversiella löntagarfondsdebatten under sjuttiotalet och var ordförande i den s.k. Lindbeckkommissionen under nittiotalet. I mer än två decennier var han aktiv i kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne, allmänt kallat Nobelpriset i ekonomi.

Assar Lindbeck, född 1930, är verksam som professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet och som senior research fellow vid Institutet för näringslivsforskning. Han arbetar också som konstnär och är medlem av Kungliga vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien. Vartannat år delar Nationalekonomiska Föreningen ut en medalj ut i hans namn till en yngre lovande ekonom.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ekonomi är att välja : memoar
 2. +
 3. Hur jag lärde mig förstå världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hur jag lärde mig förstå världen av Fanny Härgestam, Hans Rosling (inbunden).

Köp båda 2 för 408

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ekonomi är att välja : memoar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lysande!
  Tommy Pettersson, 9 juni 2015

  Assar Lindbeck beskriver initierat Sveriges utveckling från 50-talet och framåt. I boken förklaras svåra sammanhang på ett lättbegripligt och personligt sätt. Parallellt får läsaren nöjet att följa Assar Lindbecks intressanta karriär. Boken är ett måste för den som vill förstå svensk nutidshistoria.

 2. Utmärkt sammanfattning av svenska samhällsdebatten
  Jan Carlqvist, 7 augusti 2014

  Både väldigt intressanta memoarer och fantastiska sammanfattningar av 50 års
  samhällsfrågor, där man får en bra känsla för hur nationalekonomiska förslag kommit att hanteras i den politiska verkligheten. Och villen fin konstnär han är!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Ekonomi är att välja : memoar