Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2013-04-23
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
David Szybek
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
174 x 125 x 18 mm
Vikt
271 g
SAB
Lz Better, Julian
ISBN
9789100130022

Jag var barn i Gulag

(18 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-04-23

Slutsåld

Så fort dörren stängdes tittade en av kvinnorna bistert på mig - föreståndarinnan, skulle det visa sig - och kommenderade med skarp röst: "Av med byxorna!" Hon slängde åt mig ett par andra byxor, fulla med hål. Jag stelnade till av rädsla, men vad skulle jag göra? Jag vågade inte ens gråta, än mindre protestera. Jag förstod att det var orättvist: byxorna var mina, men vad som var ännu viktigare var att de var den första gåva jag hade fått av min mamma. Plötsligt gick det upp för mig att mamma inte var med mig längre, jag var utlämnad på nåd och onåd åt främlingar.

Julian Better föddes i december 1937 i det ökända Butyrka-fängelset, mitt under Stalins utrensningar. Hans föräldrar greps enligt NKVD:s folkkommissarie Nikolaj Jezjovs order nr 00485 daterad den 11 augusti 1937 - jämte bifogad hemlig instruktion om inledande av en "polsk operation". Julians far avrättades och hans mor dömdes till fem år i Gulag för spionage. Moderns dom blev Julians egen dom och han tillbringade sina sju första år i Gulag och på barnhem där han sågs som barn till en folkfiende. Svälten, kölden, och de svåra erfarenheterna fick honom att för en tid glömma sin mor.

Idag lever Julian Better sedan många år tillbaka i Täby utanför Stockholm. För första gången berättar han den okända historien om barnen i Gulag.

Jag var barn i Gulag berättar om de yngsta offren för Stalins terror, om barnen som blev bestulna på sin barndom, sina föräldrar och inte sällan sina liv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Jag var barn i Gulag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En gripande skildring om ett litet barns upplevelse av...
  Arne P, 22 augusti 2013

  En gripande skildring om ett litet barns upplevelse av att vistas i ett arbetsläger. Författaren beskriver förhållandena på ett objektivt sätt men man känner tydligt hans inneboende känslor. Viktigt dokument för att få kunskap om ett hur ett totalitärt system påverkar människorna som lever i det. Rekommenderar boken till alla som vill förstå hur viktigt ett humanistiskt och demokratiskt samhälle är och att det inte är något man skall ta för givet.

 2. En historiskt dokument från en skrämmande tid, gjort...
  Göran Lindblom, 17 juli 2013

  En historiskt dokument från en skrämmande tid, gjort från ett annorlunda perspektiv. Utomordentligt välskriven. En liten om än viktig bok.

 3. Fint beskrivet hur det var i den tidsperiodens...
  Jonas Arvidsson, 10 juni 2013

  Fint beskrivet hur det var i den tidsperiodens Ryssland. Uppfattningen hur förhållanden var under krigstiden kan endast de som upplevt den förklara.

 4. En mycket angelägen bok, om ett skeende i Europas...
  Vilis Bungss, 28 maj 2013

  En mycket angelägen bok, om ett skeende i Europas 1900:tals historia, som har berört, skadat och dödat så många människor och familjer, i halva Europa, men i vår likgiltiga och överslätande tid, ingen vill låtsas att det har inträffat, på tröskeln till Skandinavien och resten av Europa.

 5. Denna bok var otroligt liten och söt, bara 17 cm hög...

  Denna bok var otroligt liten och söt, bara 17 cm hög och 12 cm bredd, nu var dock innehållet allt annat än sött.
  Boken börjar med att Julian berättar om sin släkt, främst sin mor och far och hur de träffades.
  Det finns både bilder och brev i boken, även på domar.
  Hans far och mor greps av NKVD, modern dömdes för kontrarevolutionär verksamhet och fördes till ett Gulagläger.
  Julian föddes i Butyrki fängelset men efter fem månader flyttades de till Komi, ett Gulagläger.
  Denn... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner