Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
149
Utgivningsdatum
2013-03-28
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Lena Hammargren
Originaltitel
Der Fall Collini
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
235 g
SAB
Hce
ISBN
9789100130114
Fallet Collini (inbunden)

Fallet Collini

(37 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-03-28
199
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I trettiofyra år har italienaren Fabrizio Collini arbetat som verkmästare på Mercedes-Benz, duglig och lågmäld. Och så en dag mördar han en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. Helt utan orsak, som det ser ut.
Advokaten Caspar Leinen blir anvisad fallet. Men det som ser ut som en karriärmöjlighet blir en mardröm för honom. Den döde visar sig vara Hans Meyer, en ansedd tysk företagsledare och farfar till en av Leinens bästa vänner. Leinen minns honom som en fin och godhjärtad man.
Eftersom Collini tiger om sina motiv för mordet måste Leinen själv leta i mordoffrets bakgrund. Där hittar han ett spår tillbaka till andra världskriget, som kastar nytt ljus över både gärningsmannen och offret.
I Ferdinand von Schirachs egen familj har frågan om skuld varit högst närvarande ända sedan andra världskriget. Hans farfar Baldur von Schirach var Hitlerjugends ledare, satt på de anklagades bänk i Nürnberg och blev liksom Albert Speer dömd till 20 års fängelse som han avtjänade i Spandau. För Ferdinand von Schirach var han och hans gärningar på alla sätt främmande, något han skrivit mycket insiktsfullt om i en artikel i Der Spiegel.
Så när Fallet Collini kom ut i Tyskland såg det ut som ett slags litterär uppgörelse med farfadern. Men det finns också ett annat fall, som mer liknar det i von Schirachs roman, och det är fallet med SS-officeren Freidrich Engel, som dog en naturlig död vid 97 års ålder i Hamburg, och som precis som Collini var ansvarig för en vedergällningsaktion där 246 italienska fångar dödades. Han blev dömd först i en italiensk domstol och sedan i en tysk, men eftersom han var 93 när domen föll slapp han sitta av straffet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fallet Collini
 2. +
 3. Ensam i Berlin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ensam i Berlin av Hans Fallada (pocket).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Fallet Collini. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Funderar kring vad som är ett lämpligt straff vid...

  Funderar kring vad som är ett lämpligt straff vid brott. Har du någonsin haft tankar kring när det kan vara rättfärdigat att slå en annan människa utan straffpåföljd? Har du funderat kring hur brottslingar blir bestraffade till synes på ett orättvist sätt? Detta funderar von Schirach på och i romanen Fallet Collini följer vi en rättegång från brott till dom, ur en brottsmålsadvokats perspektiv.
  Boken är lättläst men den väcker samtidigt flera tankar kring rätt och fel vilket gjorde att ja... Läs hela recensionen

 2. En intressant och läsvärd bok i deckarstil med en känd...
  ethel Nilsson, 9 juli 2013

  En intressant och läsvärd bok i deckarstil med en känd förövare. Väl skriven och lättläst vilket också en del vänner tyckt som lånat bok. Kan rekommenderas till hängmattan.

 3. En precis lagom tjock bok för denna typ av berättelse,...
  Olle Larsson, 1 juni 2013

  En precis lagom tjock bok för denna typ av berättelse, utan alltför många onödiga utvikningar. Språket kort och rakt på. En advokat, som präntar ner sitt mål. Kunnigt och faktiskt väldigt upplysande om hur vad som hände under Hitlertiden alltjämt slingrar sig fram under jorden som rötterna på en gammal alm

 4. En besvikelse, bl.a. förklaras inte det orimliga...
  Gunnar Neymark, 30 maj 2013

  En besvikelse, bl.a. förklaras inte det orimliga övervåld mördaren utövade, men språket var mycket bra. Den mördade var ju inte en så stor skurk som dessa chefer för konc.läger.

 5. Fallet Collini är en pricksäker beskrivning av ett...
  Göran Ekström, 21 maj 2013

  Fallet Collini är en pricksäker beskrivning av ett uppseendeväckande brott med växande moraliska undertoner. Det märks att författaren Ferdinand von Schirach är en van advokat och skicklig berättare. Är novellen fiktion eller inte? Det spelar ingen roll, för den avslöjar ändå i slutkapitlen och tillhörande appedix en lika överraskande som stor sanning, om hur den den röta författarens egen farfar var med om att skapa, fortfarande underminerar rättvisan i Tyskland. Man blir faktiskt riktigt fö... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Bloggat om Fallet Collini