Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
407
Utgivningsdatum
2014-10-03
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Andersson, Jens (form)
Dimensioner
235 x 160 x 33 mm
Vikt
900 g
SAB
Lz Dalborg, Hans
ISBN
9789100130206
Ansvarets sköna börda : mina år på Nordea (inbunden)

Ansvarets sköna börda : mina år på Nordea

(4 röster)
Inbunden Svenska, 2014-10-03
200
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det här är inga memoarer. Det här är berättelsen om tjugo år mellan 1991 och 2011 i den bankkoncern som idag heter Nordea. En osannolikt händelserik tid, den mest dramatiska sedan andra världskriget, såväl globalt som i Sverige. Den inleddes direkt efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott och innehöll stora fredliga projekt, såsom eurons intåg och Tysklands återförening, men också väpnade konflikter och terrorism. Euron infördes i Europa och Kina klev fram som en verklig stormakt. Informationsteknologin exploderade, den digitala världen blev verklighet och internet gjorde sitt erövringståg. Det var en tid av bitvis stor finansiell oro. Hans Dalborg tillträdde i januari 1991 som VD och koncernchef i den av staten dominerade Nordbanken, en bank i kris, på gränsen till totalt sammanbrott. När han som styrelseordförande lämnade banken vid bolagsstämman år 2011 var Nordea en stor, finansiellt stark bank med ett börsvärde över 300 miljarder kronor. Under arbetets gång gjorde Hans Dalborg iakttagelser och drog slutsatser om ledarskap, kulturmöten, fusionsprocesser och styrelsearbete, observationer och synpunkter. Han berättar historien om hur Nordbanken restaurerades och hur man praktiskt taget byggde en ny bank. En lyckad fusion gjordes med Gota Bank medan försöket att gå samman med SE-banken misslyckades. Han beskriver de spännande fusionsförhandlingarna med banker i Finland, Norge och Danmark och hur Nordea kunde stå stark i den senaste finanskrisen. Den styrka Nordea visade gäller även Sverige - under den förra globala krisen höll landet på att gå i konkurs, den här gången var Sverige ett av få länder som klarade de finansiella stormarna. Från sin position inom bankvärlden hade Dalborg en unik överblick.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ansvarets sköna börda : mina år på Nordea
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 409 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans Dalborg

  • Vastuun ihana taakka

    Hans Dalborg

    Sisäpiirin tarina Nordean dramaattisista vuosista 1991-2011. Pohjoismaiden suurimman pankin johtajan elämäkerta kertoo Nordean hurjan tarinan, suoraan aitiopaikalta. Vastuun ihana taakka on kertomus 20 dramaattisesta vuodesta yhteispohjoismaisessa...