Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Den nya tiden (del 2)
Antal sidor
478
Utgivningsdatum
2014-10-28
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
250 x 180 x 45 mm
Vikt
1343 g
SAB
Kcx-qa,Ohd-c
ISBN
9789100131937

Den nya staden : utvandringen till Amerika II

(12 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage, Svenska, 2014-10-28
207 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det fanns en tid, i början av det förra seklet, när Chicago var Sveriges andra stad. När alla svenskfödda invandrare och deras barn räknades samman var de fler än på någon annan plats utanför Stockholm.

I Den nya staden - andra delen i Lennart Pehrsons trilogi om utvandringen till Amerika - har de svenska emigranterna blivit storstadsbor. När 1800-talet går mot sitt slut och den svenska massutvandringen når sin höjdpunkt får storstaden och dess möjligheter en starkare dragningskraft än drömmen om att bryta egen mark som nybyggare.

Invandrarna drev på USA:s urbanisering och ingen annan stad växte lika snabbt som Chicago. Det gick inte bra för alla som tog klivet över Atlanten. En del gick under i misär och elände. Men det var ändå många som fick sina förhoppningar infriade - den mest amerikanska av alla storstäder kunde erbjuda både framgång och frihet.

Unga ensamstående kvinnor som varit förtryckta pigor på den svenska landsbygden tog ett steg mot frigörelse när de blev hembiträden i Chicago. Gamla tyngdlagar verkade upphävas när unga män var med och byggde de första skyskraporna. Allt tycktes statt i förändring. Som i ett nytt Babel blandades alla möjliga språk och nationaliteter. Det gick inte alltid helt smärtfritt. Nya motsättningar uppstod när arbete ställdes mot kapital. Några kunde skapa stora rikedomar. Det fanns helt nya möjligheter.

Inget var längre som förr. På bara några decennier kunde Chicago förvandlas från glesbefolkad träskmark till dynamisk miljonstad. För de många svenska invandrarna kunde det vara som att kliva direkt in i den nya moderna tiden.

Den nya staden nominerades till Augustpriset 2015.

"... en nyanserad skildring av utvandringen till Amerika, inte bara den svenska, men också av storstadens explosionsartade utveckling."
Helsingborgs Dagblad
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den nya staden : utvandringen till Amerika II
  2. +
  3. Den nya världen : utvandringen till Amerika I

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den nya världen : utvandringen till Amerika I av Lennart Pehrson (inbunden).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den nya staden : utvandringen till Amerika II. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Svenskarnas bidrag till USAs välstånd
    Helena Sjölander, 14 april 2016

    Denna historieboken beskriver svenskarnas betydelse för Chicagos tillblivelse och utveckling. Inte bara fattiga svenskar utvandrade och inte bara killar utan även många unga tjejer. Mycket utförlig beskrivning som visar att författare är mycket insatt i problematiken. Absolut läsvärt. Ibland för mycket detaljerad.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Den nya staden : utvandringen till Amerik...