Ge upp i dag : i morgon kan det vara för sent (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
177
Utgivningsdatum
2013-10-01
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
187 x 166 x 16 mm
Vikt
427 g
SAB
Ie-c
ISBN
9789100136345
Ge upp i dag : i morgon kan det vara för sent (häftad)

Ge upp i dag : i morgon kan det vara för sent

(12 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2013-10-01
209
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Varför håller man på? Den frågan, som var titeln på Fredrik Sjöbergs förra bok, ledde honom så småningom fram till tanken på att sluta jaga efter applåder och istället söka ett lugnare tempo, ett enklare liv. Kanske kulmen ändå var passerad, och framgången snart slut. Men att stiga ner från scenen visade sig vara lättare sagt än gjort. En lösning blev boken Ge upp i dag - i morgon kan det vara för sent. Fredrik Sjöberg följer spåren efter de två konstnärerna Olof Ågren (1874-1962) och Lotte Laserstein (1898-1993): en jämtländsk bondson och en judinna på flykt från Ostpreussen. Båda bosatte sig i östra Småland och blev med tiden bortglömda. Utifrån deras vitt skilda öden berättar Fredrik Sjöberg en historia om ensamheten som privilegium och som förbannelse. Ge upp i dag - i morgon kan det vara för sent handlar om flyktingens dilemma, om kvinnlig duktighet och manliga konstnärsmyter samt, inte minst, om den svåra konsten att sluta i tid. Olof Ågren gav upp måleriet på 1930-talet, när han befann sig på toppen och spåddes en lysande framtid som en av de stora. Lotte Laserstein, däremot, fortsatte måla i hela sitt liv, med varierande resultat. Berättelsen, byggd som en mosaik av miniessäer, besvarar inte frågan om hur man bäst bör leva sitt liv. Slumpens betydelse är alltför stor, liksom krig och konjunkturer, både ekonomiska och konstnärliga. Hur det ska gå vet ingen förrän efteråt. Sålunda är slutet på historien mycket oväntat. Boken är illustrerad med Olof Ågrens och Lotte Lasersteins främsta verk. En konstskatt som länge var dold för världen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ge upp i dag : i morgon kan det vara för sent
 2. +
 3. Den svenska målarkonstens historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svenska målarkonstens historia av Märta Holkers (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ge upp i dag : i morgon kan det vara för sent. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Våra välförtjänta, bortglömda konstnärer.
  Peter Pien, 20 augusti 2014

  Fredrik Sjöberg är en härlig essayist, denna gång förnimmer man en viss spleen i de mellanliggande kommentarerna. Spännande paraleller mellan den artist som aldrig fick (ville) uppleva ära och berömmelse, och den som så småningom fick uppleva den. Boken ger impulser för att få veta mer om dessa artister. Ser fram emot fler böcker.

 2. Fredrik Sjöberg har utvecklat en egen författarstil...
  Wilhelm Dyrssen, 13 januari 2014

  Fredrik Sjöberg har utvecklat en egen författarstil som ger djup insikt i ämnet som förmedlas med humor och stilistiskt spänstigt språk. Samtidigt är framställningsformen lätt tillgänglig i sina korta väl avslutade kapitel.
  Innehållet avspeglar en varm humanistisk människosyn.

 3. Utmärkt bok men det jag saknar i boken är...
  Backanis, 26 november 2013

  Utmärkt bok men det jag saknar i boken är frågeställningen, vad vinner man på att ge upp? När man jämför de två konstnärerna tycker jag att rådet att ge upp i tid är ett dåligt råd helt enkelt.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Ge upp i dag : i morgon kan det vara för ...