Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2013-03-15
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
321 g
SAB
Koafh-a.54,940.5318092
ISBN
9789100136512

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Storpocket, Svenska, 2013-03-15
102 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Augustprisvinnare 2012!

Göran Rosenbergs vackra och djupt personliga berättelse om sin fars väg från Auschwitz belönades med 2012 års Augustpris i den skönlitterära klassen, har fått ett oerhört varmt mottagande såväl i Sverige som internationellt och sålt i 130 000 exemplar bara i Sverige. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en av de få svenska böcker som kan fogas in i den stora internationella litteraturen om Förintelsen.

Göran Rosenbergs research är mycket grundlig; han följer sin far i fotspåren och reser i östtyska avfolkningsbygder, gräver i lokalhistorien och uppsöker rester från krigsåren. Han skriver om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt, som också blir Platsen där efterkrigstidens ljusa horisonter alltför snart förmörkas av skuggorna från Lódz, Auschwitz, Ravensbrück och Wöbbelin.

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en klok, vemodig, vacker och djupt personlig bok. Såväl litterärt som journalistiskt har Göran Rosenberg på ett enastående sätt bidragit till den svenska berättelsen om Förintelsen." Jens Liljestrand, Dagens Nyheter

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, är så nära en stor roman man kan komma, utan att den för ett ögonblick lämnar verkligheten." Gunilla Kindstrand, Gefle Dagblad

"rakt igenom lysande" Dagens Nyheter

"ren magi" Gefle Dagblad

"en mäktig och tankerik läsupplevelse" Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
 2. +
 3. Den tyske officerens hustru : en judinnas överlevnad i Nazityskland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den tyske officerens hustru : en judinnas överl... av Edith Hahn Beer, Susan Dworkin (inbunden).

Köp båda 2 för 331 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En fantastisk läsupplevelse. Mycket bra skriven, med...
  mgr-gbg, 12 augusti 2013

  En fantastisk läsupplevelse. Mycket bra skriven, med sitt speciella upplägg om sonen som "skriver sin pappas resa", men det är väl lika mycket sonens?, fast på olika nivåer. Rekommenderas!!

 2. Boken är en fantastisk skildring av pappans räddning...
  lisbritt hasselberg, 30 juli 2013

  Boken är en fantastisk skildring av pappans räddning undan nazismen och dess koncentrationsläger och hans dröm om ett bättre liv. Beskrivningen av pappans ankomst till Sverige och Södertälje och det i många avseenden judefientliga Sverige är gripande och upplysande. Boken är oerhört välskriven och Rosenbergs berättelse lämnar en inte oberörd. Rekommenderas varmt.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz