Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2014-04-25
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Sigrid Rausing, Lena Karlin
Originaltitel
Everything is Wonderful
Medarbetare
Viborg, Susanne (form)
Dimensioner
230 x 150 x 20 mm
Vikt
385 g
SAB
Kmca.59
ISBN
9789100137403
Anteckningar från en kolchos (inbunden)

Anteckningar från en kolchos

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2014-04-25
243
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Sigrid Rausing var 31 när hon flyttade till en by i Estland för att under ett år studera "avkolchosifieringen", hur människor upplevde frigörelsen från Sovjetunionen, och hur de förstod och tänkte på Estlands historia. Hon läste socialantropologi på University College London, och detta var hennes fältarbete. Metoden kallas deltagande observation. Forskaren lever i det sammanhang som studeras, hon deltar, iakttar, skriver ner, och jämför. Sigrid Rausing kom till ett utkylt och smutsigt hus i byn, där hon också arbetade som lärare. Samhället var i förfall. Människorna fick det allt värre och kunde inte veta hur länge den akuta fattigdomen skulle bestå. Sigrid såg deras vanmakt och hopp, och deras strategier för överlevnad. Så småningom resulterade hennes arbete i doktorsavhandlingen History, memory, and identity in post-Soviet Estonia: the end of a collective farm, utgiven som bok av Oxford University Press (2004). Nu, tjugo år senare, skriver Sigrid Rausing om samma period, men nu berättar hon också om hur den påverkade henne själv. Hur hon långsamt lärde känna människorna hon studerade, och hur det kändes att vara tillbaka i ett nordiskt baltiskt landskap, så likt det hon saknade från Sverige. Estland var som ett sovjetiskt Sverige, och hon såg där hur det abstrakta begreppet bad governance sätter verkliga spår, både i landskapet, och på människorna. Anteckningar från en kolchos är en paradoxalt vacker skildring, genomsyrad av empati. Sigrid Rausing är en klok och ödmjuk iakttagare. Hennes berättelser om ester och ryssar, om villkoren i kollektivjordbruket, om sommaren och vintern, om gamla kvinnor och unga män mitt emellan två samhällssystem är historier som blir historia. Hon skriver i ett eftersinnande tempo, och scenerna som växer fram ur hennes anteckningar präglas av den äkthet som bara kan uppstå hos en betraktare med respekt för det hon ser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anteckningar från en kolchos
  2. +
  3. Självmördarna vid världens ände : en krönika om en patagonisk stad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självmördarna vid världens ände : en krönika om... av Leila Guerriero (häftad).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Anteckningar från en kolchos. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket läsvärd.
    Hans Redelius, 16 juni 2014

    Ett sakfel: Det var inte tyskarna som evakuerade flera tusen estlandssvenskar. Men man tillät att Sverige tog hem estlandssvenskar, under förutsättning att det skedde i tysthet och inte omnämndes i pressen. Tyskland tog ut en betalning för varje person som lämnade Estland.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sigrid Rausing