Våra kolonier : de vi hade och de som aldrig blev av (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2015-08-14
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Sandström, John (form)
Dimensioner
216 x 155 x 25 mm
Vikt
556 g
SAB
Kc
ISBN
9789100139513
Våra kolonier : de vi hade och de som aldrig blev av (inbunden)

Våra kolonier : de vi hade och de som aldrig blev av

(14 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-08-14
200
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
När Herman Lindqvist tar sig an historien om Sveriges kolonier och besittningar blir det en spännande berättelse om kampen för makt och prestige under nära fyra hundra år. Våra kolonier - de vi hade och de som aldrig blev av visar Sveriges drömmar om guld och elfenben, exotiska kryddor, socker och tobak.
Det var på 1600-talet som drömmen om ett svenskt kolonialimperium uppkom. Sverige hade blivit en stormakt och ville precis som andra stormakter få in kolonialvaror på egna skepp och samtidigt exportera svenskt stål, malm, trä och tjära. De första kolonierna blev Nya Sverige i Nordamerika och Cabo Corso i Afrika. Senare tillkom Saint-Barthélemy i Västindien och under ett år dessutom hela ögruppen Guadeloupe.
Från början var det ingen som tvekade inför att kolonier byggde på handel med slavar. Ett intellektuellt, religiöst motstånd mot slaveriet växte så småningom fram, men långt efter det att andra länder hade förbjudit slavhandeln skeppades slavar till Saint-Barthélemy.
Svenskt järn byttes av engelska köpmän mot slavar i Västafrika. Då slavhandeln ökade växte också järntillverkningen i Bergslagen. Det finns ett fastslaget samband mellan de två näringarna.
Men som alltid har Herman Lindqvist letat fram roliga historier också. I boken om Sveriges kolonier berättar han om internationella skojare som lyckades eller försökte lura kronan att ge ifrån sig örlogsskepp och pengar mot att Sverige skulle få en ö någonstans. Och om hur Karl XII skrev på att sjörövarna på Madagaskar skulle flytta till Sverige med sina skepp, familjer och sina enorma skatter för att få beskydd och bli goda medborgare.

"fyller ett tomrum i vår historiska litteratur"
Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Våra kolonier : de vi hade och de som aldrig blev av. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Underhållande och lärorik
    Historia intresserad , 18 november 2015

    Boken är skriven som en typisk Herman Lindqvist, vilket naturligtvis är positivt. Boken tar upp ämnet svensk kolonial historia på ett tämligen intressant sätt :) Den är skriven på ett väldigt underhållande sätt som får en att vilja fortsätta läsa för evigt. Exempel från boken är när det skrivs om Nya Sverige i nuvarande USA och tänkta kolonier i t.ex. Florida och Newfoundland. Boken är skriven åt det mer populära vetenskap hållet men det innebär inte att kvalitén på material brister, utan är väldigt lärorik. Boken är starkt rekommenderbar. Mvh

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Våra kolonier : de vi hade och de som ald...