Massor av pocketfynd
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
757
Utgivningsdatum
2017-05-15
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
218 x 147 x 51 mm
Vikt
961 g
SAB
Lz Swedenborg, Emanuel
ISBN
9789100142322
Darra : om Swedenborg (inbunden)

Darra : om Swedenborg

(8 röster)
Inbunden Svenska, 2017-05-15
229
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
I den första biografin som utgår från människan Emanuel Swedenborg tecknar Ernst Brunner med historisk noggrannhet och hängiven inlevelse en levande och delvis ny bild av den kontroversielle vetenskapsmannen, bibeltolkaren, teosofen och hans tid.

Under de många dagar som passerade mellan slaganfallet och döden besöktes Swedenborg i sin våning i London bara av tjänsteflickan Reynolds och barberaren Shearsmith. Slaganfallet hade varit något att glädjas åt. Kroppen dög nu bara till att nergrävas. Ofta hade han den sista tiden iakttagits stående i dörröppningen mellan de två lägenhetsrummen. Han hade hörts argumentera upprört med de dödas andar. Klaffbordet var uppfyllt av papper i travar. Den hebreiska bibeln låg uppslagen invid den latinska. Medan Swedenborg ännu legat försjunken i tung dvala, hade prästen Hartley gått igenom de papper som fanns på arbetsbordet. Han hade stoppat på sig ett 72-sidigt manuskript och avlägsnat sig.
Två dagar senare hämtades pastor Ferelius från Svenska kyrkan. Pastorn stegade fram till sjuksängen och frågade: "Vet ni om att ni skall dö?" Swedenborg svarade: "Ja!" Ferelius ville få en syndabekännelse: "Är det för att göra sig ett namn, eller av något annat skäl som ni har skrivit era arbeten?"
När Emmanuel Swedenborg den 29 mars 1772 konstaterats död lades allt efterlämnat i en kista och överfördes till kapten Fox på skeppet Nancy med kurs mot Sverige.
Den 18 juli styrde skeppet ut över Nordsjön som öppnade sig nattfärgad med allt fler stjärnbilder synliga på det lugna vattnet.

"Biografin är ett storverk."
- Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Darra : om Swedenborg
  2. +
  3. Vasadrottningen : en biografi om Katarina Stenbock 1535-1621

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vasadrottningen : en biografi om Katarina Stenb... av Karin Tegenborg Falkdalen (pocket).

Köp båda 2 för 284 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Darra : om Swedenborg