När Finland var Sverige (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
495
Utgivningsdatum
2014-09-17
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Nord, Kerstin (form)
Dimensioner
210 x 138 x 25 mm
Vikt
681 g
SAB
Kc
ISBN
9789100142773

När Finland var Sverige

(25 röster)  |   Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-09-17
141
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I nära 700 år - från någon gång på 1100-talet till 1809 - var Sverige och Finland samma land. Följaktligen var alla landets invånare svenskar, även de som talade finska, samiska eller tyska. När riket utvecklades och alltfler landskap norr, söder och öster om Mälardalen knöts till Sveakungen fick alla så småningom samma rättigheter och skyldigheter. De fick samma lagar, samma kyrka, samma skolor. De styrdes av samma kung och samma riksdag och de kämpade under samma blågula fana. Huvudstaden hette Stockholm och låg mitt i riket.

Sverige utkämpade under denna tid trettiofyra krig med Danmark, trettiotre med Ryssland, två med Norge, men naturligvis inget med Finland, eftersom Sverige och Finland var samma land.

Under de 700 åren fick Finland städer och samfärdsel, skolor, universitet, grundlagar och konstitution, och när Finland blev ryskt storfurstendöme fortsatte det att utvecklas på sin svenska grund. Det svenska är så inflätat i det finska att om man drog ut den svenska tråden ur Finland historia skulle väven falla isär.

I Sverige är allt detta märkligt okänt. Men Herman Lindqvist, som vuxit upp i Helsingfors, brukar framhålla Finlands roll i den svenska historien och för detta har han blivit ordensprydd av den finska regeringen. Med sin nya bok fyller han ut hålet i svenskarnas kunskap om den långa gemenskapen med Finland - och det gör han på sitt vanliga, medryckande sätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När Finland var Sverige
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 340 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av När Finland var Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bara kopia på valda delar av Sveriges historia
  Jan Wallin, 7 augusti 2019

  Bara kopia på valda delar av Sveriges historia. Bättre köpa den serien och läsa om Finland. Dessutom handlar boken faktiskt mest om Sverige.

 2. FI-SV
  Carola Kristina Wallin, 1 november 2017

  Ett ämne, som jag läser mycket om, av personliga och naturliga orsaker. Alla som följer med intresse vad som händer idag, och som läst mycket om dessa länders gemensamma historia, läser säkert Hermann Lindquists bok, även denna, fast det skrivs och skrivits mycket genom åren om ländernas gemensamma väg till 1809, och nu spännande se hur det fortsätter in på 2000-talet. Har man inte läst så mycket om FI-SV och vår tidigare gemensamma historia, så kan jag rekommendera denna ändå. Hermann Lindquist skriver populärt.

 3. Långrandig och detaljrik
  Ann, 23 december 2016

  Jag blev besviken på denna bok då jag hört mycket om den. Herman Lindqvist ödslar dock mycket på en förfärlig massa detaljer och glömmer bort att ge de stora sammanhangen. Det var dem jag såg fram emot då jag ville läsa boken om Finlands historia.

 4. Bra historiebeskrivning
  Yrsa Häggström, 10 oktober 2014

  Jag har aldrig haft någon koll på Sveriges och Finlands historia.
  Men den här boken fyllde verkligen det stora kunskapshålet.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Herman Lindqvist