Mina hjältinnor : eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2015-05-26
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Molle Kanmert Sjölander
Originaltitel
How to be a Heroine
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
423 g
SAB
G
ISBN
9789100143374
Mina hjältinnor : eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket (inbunden)

Mina hjältinnor : eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-05-26

Slutsåld

Vem skulle du helst vilja vara - Cathy Earnshaw eller Jane Eyre?

Efter en utflykt till heden där hennes favoritroman Svindlande höjder utspelar sig, börjar Samantha Ellis läsa om sin uppväxts favoritböcker. Gemensamt för dem är att de alla har en kvinnlig huvudperson som Samantha på olika sätt identifierat sig med under sin uppväxt. Lizzy Bennet (Stolthet och fördom) står inför hotet att behöva gifta sig med någon hennes familj valt åt henne - det gäller även Samantha, som kommer från en irakisk-judisk familj i London. Anne på Grönkulla är fortfarande ett föredöme med sin fantasi och skaparlust, Scarlett O'Hara lärde henne mycket om självständighet, Sylvia Plath var ett sällskap under tunga år i Cambridge, Lucy Honeychurch (Ett rum med utsikt) fick henne att våga satsa på konsten. Samantha läser Twilight och funderar över om en kvinnas alternativ verkligen är att gifta sig eller dö, hon tänker på knapplösa knull i Rädd att flyga och hon får en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt.

Samantha inser till sist att hon nog är en Jane ändå, snarare än en Cathy, men framför allt inser hon att hur mycket hjälp vi än får av romaner är det våra egna liv vi lever. "Det var inte bara mina hjältinnor jag läste om - jag läste berättelsen om mitt liv."

Mina hjältinnor är en varm, personlig och rolig memoar om att växa upp, att bli kvinna, att hitta sin identitet med hjälp av skönlitteraturen. Det är en bok som får en att vilja läsa om alla sina gamla favoriter, att minnas varför man tycker så mycket om att läsa, att vilja sjunka in i romaner igen och riktigt sluka dem. Att läsa den är som att ha en bokcirkel med sig själv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Mina hjältinnor : eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Hoppsan var det så.
    Kerstin S, 18 maj 2016

    Slutade med att jag har läst om några gamla favoriter. (men önskar jag låtit bli.) Det bästa med boken var författarens beskrivning av sin uppväxt och böckernas betydelse för en begåvad liten flicka i en instängd miljö.

  2. En läsupplevelse
    Anette B, 25 oktober 2015

    Om man är en bokmal eller boknörd, eller helt enkelt gillar att läsa böcker kommer man ha stor behållning av denna bok. Det spelar sedan ingen roll om du läst de böcker som diskuteras och analyseras, du förstår kontentan ändå. Läs den och njut, underhållande och roande, upplysande och aggiterande. Så fort du lagt i från dig den vill du själv börja analysera dina favoritböcker och huvudrollskaraktärer.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Samantha Ellis