Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
818
Utgivningsdatum
2015-09-11
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
234 x 160 x 50 mm
Vikt
1228 g
SAB
Dbz Marx, Karx
ISBN
9789100153175
Karl Marx : en biografi (inbunden)

Karl Marx : en biografi

(33 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-09-11
279
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
När Muren revs och Sovjet och dess imperium föll samman trodde många att Karl Marx därmed skulle förlora all aktualitet.

Men så blev det inte. Tvärtom har han åter kommit i centrum i en tid av skenande kapitalism. Det är som kapitalismens främste kritiker han lever vidare, inte som den avlägsne anfadern till Sovjetkommunismen. Marxismen är inte hans verk; ett lämpligare namn är engelsismen, efter Friedrich Engels, hans vän, välgörare och medarbetare. Marx själv slog sig inte till ro med några färdiga resultat. Han fullbordade inte Kapitalet, sitt viktigaste arbete, trots att han arbetade med det i flera årtionden. Ständigt var han redo att tillägna sig nya tankar och nytt material.

Samtidigt är det han som gett den mest levande, fortfarande träffande bilden av det moderna, kapitalistiska samhället där "allt som är fast förflyktigas".

Bilden av Marx har i grunden förändrats genom de senaste årtiondenas internationella forskning och inte minst genom den stora kritiska utgåvan av hans skrifter, brev och anteckningar.

Det är denna nya bild som Sven-Eric Liedman förmedlar i Karl Marx - en biografi. Men därutöver rymmer boken flera egna resultat. Det gäller både Marx syn på politikens roll och möjligheter i samhället och flera av hans grundläggande begrepp som dialektik och alienation. Inte minst klargörs både likheter och skillnader mellan Marx och hans efterföljare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Karl Marx : en biografi
 2. +
 3. Solroseffekten : att hjälpa krigets Ukraina

De som köpt den här boken har ofta också köpt Solroseffekten : att hjälpa krigets Ukraina av Lena Wilderäng (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Karl Marx : en biografi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Att förstå Karl Marx är att förstå nutid.
  Karl-Axel Nordström, 18 juni 2019

  Få, om ingen, sedan den industriella revolutionens genombrott, har betytt så mycket som Karl Marx. Det vittnar alla de sympatier, men också fördomar myter och avståndstagande som in i vår tid möter honom och hans tänkande. Inte minst alla de som kallar sig marxister för att skapa politiska rörelser i hans namn. Sven-Eric Liedman skildrar Karl och Jennys liv och gärning på en lysande prosa. Marx tankar om den materialistiska historieuppfattningen uppfattas ofta som tung och svår att förstå, me... Läs hela recensionen

 2. En modern Marxbiografi
  Göte Rudvall, 28 maj 2018

  Jag finner det mycket värdefullt att denna djupgående och välskrivna Marxbiografi finns till försäljning nu mär det är 200 år sedan Karl Marx föddes.

 3. En mycket värdefull läsning
  Wanna Inglessi, 23 januari 2018

  Vilken tur att Sven-Eric Liedman har skrivit denna bok! Den ger en omfattande beskrivning inte bara av Karl Marx,s liv och verk utan även av den tid och de samhällen han föddes, växte upp, vistades, levde och verkade i. S E Liedman står på fast grund med sinna gedigna kunskaper som bistår honom att utföra en djupgående analys och göra intressanta tolkningar av M:s skrifter. Hans hänvisningar till andra filosopher, sociologer, ekonomer, historiker m fl och hans framför allt kommentarer till de... Läs hela recensionen

 4. Dessutom snygg
  Seppo Laine, 1 mars 2016

  Liedmans biografi är en bra överblick över Karl Marx liv och verk. Men dessutom är det en snygg bokproduktion med fint sidfall och skön typografi som är ytterst läsvänligt.

 5. Fantastisk biografi
  Bwilson23, 21 februari 2016

  Det bästa jag har läst om Karl Marx. Liedman fokuserar mer på Marx tankar och idéer än hans liv vilket förstås är viktigt när man ska beskriva en av de största tänkarna genom tiderna.

 6. Liedmans blinda fläck
  Lars-Eric Bränfeldt, 9 december 2015

  Karl Popper är kanske 1900-talets mest inflytelserike tänkare inom områdena vetenskapsfilosofi och politiska filosofi. Enligt Isaiah Berlin, brittisk idéhistoriker, som skrev en klassisk Marxbiografi 1939, har Karl Popper gjort "den mest genomträngande och nedgörande kritiken av marxismens filosofiska och historiska doktriner som har utförts av någon nu levande författare".
  Berlin syftar på Poppers bok "Det öppna samhället och dess fiender" som kom 1945, på svenska först 1980-81.
  I S... Läs hela recensionen

 7. Gedigen biografi
  monica sträng, 4 december 2015

  Med Sven-Erik Liedmans excellenta analyser och lysande ide'historiska kunskap blottläggs teoretiska grundtankar som varit betydande för såväl politik som pedagogik.

 8. Bästa Marxbiografin
  Magnus Nilsson, 30 oktober 2015

  Jag har läst många biografier över Marx. Detta är den bästa jag läst.
  Jag är också väl förtrogen med Marx teorier och forskningen om dem. Liedmans bok är mycket vederhäftig och övertygande.

 9. Ny Marx-biografi
  Per Erik Ljung, 15 oktober 2015

  Jag har läst en åttondel av boken - men kan redan nu säga att den är riktigt bra.
  Fokus på idé-utveckling utan att väja för det biografiska. Lättläst, för att vara en bok av det här slaget.
  Initierat, författaren verkar ha koll på en nästan oändligt omfattande sekundärlitteratur och navigerar fint, eftersom han vet så mycket själv. Spännande och upplysande, inte minst kring den unge Marx. Kanske går det så småningom att förstå hur han utvecklade sina tankar, från de tidiga filosofi-s... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Sven-Eric Liedman