Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2016-01-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Jan Stolpe
Originaltitel
Den största forbrytelsen - ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust
Medarbetare
Eyre, John (form)
Dimensioner
220 x 145 x 27 mm
Vikt
510 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789100153656
Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen (inbunden)

Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen

(20 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-01-12
209
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast måndag 16 december för leverans innan julafton
I början av 1900-talet flyttar det judiska paret Benzel och Sara Braude från Litauen till Oslo för att undkomma pogromerna i Östeuropa. De inrättar ett liv på Grünerløkka och får fyra barn: Harry, Helene, Charles och Isak. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech jr. utkastad hemifrån. Han finner nya fadersgestalter i nazismens förgrundsmän och ska snart komma att kalla sig ?Norges värsta nazist?. En kall februaridag 1941 anländer SS-officeren Wilhelm Wagner till Oslo. Hans uppdrag är att kartlägga alla judar i Norge. På var sitt vis flätas dessa öden in i nazismens fanatiska utrotningsprojekt. Den 26 november 1942 står offer och gärningsmän ansikte mot ansikte. Då går den första transporten med norska judar till Auschwitz. Marte Michelets prisbelönta debut ritar om bilden av det norska samhället under kriget och upprättar den judiska gemenskapen som en motståndsrörelse. Det är ett fasansfullt dokument om en antisemitism som tillåts spira ohämmat vid sidan av institutionerna, och om ett motstånd som uppstår trots allt grymmare restriktioner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen
 2. +
 3. Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan av Avraham Burg (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Lars-Olov Lundqvist, 12 mars 2018

  Läs och lär av historien!
  Lättläst och intressant om en tid inte alls längesen, och aktuell påminnelse för våra dagar!

 2. Främlingsfientlighet
  Curt , 18 april 2016

  Klart läsvärd, om man vill få en bild över vad som skedde under krigsåren rörande främlingsfientliga strömningar i Norge. Och hur detta fortfarande ligger kvar i dag och påverkar det norska samhället.

 3. Ett epitafium över de oskyldiga som mördades
  Jürgen Weigle, 12 februari 2016

  Marte Micheletes bok "Det största brottet" är en viktig bok. När man läser om sex miljoner judar som mördades av nazisterna, delvis med hjälp av de mördades landsmän, har man svårt att ta det till sig. Sex miljoner är ett stort tal, svårt att föreställa sig. Marte Micheletes sätt att utgå från Benzel Braude och hans familj samt några andra gripbara människor hopvävd med porträtt av deras bödlar gör att man inte kan skaka av sig budskapet, inte kan vara oberörd när man läst det sista ordet. De... Läs hela recensionen

 4. Detta får man aldrig glömma.
  Terje Lauritzen, 1 februari 2016

  Detta är en bok som berättar om hur vanligt folk reagerade eller inte reagerade alls. En mörk skugga i vår nära historia som inte får glömmas bort. Det kan hända igen. En bok alla borde läsa.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Marte Michelet

 • Det största brottet

  Marte Michelet

  I början av 1900-talet flyttar det judiska paret Benzel och Sara Braude från Litauen till Oslo för att undkomma pogromerna i Östeuropa. De inrättar ett liv på Grünerløkka och får fyra barn: Harry, Helene, Charles och Isak. I en annan del...

Bloggat om Det största brottet : offer och gärningsm...