Kvicksilver (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2015-05-04
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100154783
Kvicksilver (e-bok)

Kvicksilver (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-05-04

Styckköp

55

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Min far var en mycket framstående läkare. Han invigde mig tidigt i läkekonstens hemligheter. En disig novembermorgon tog han mig med på min första dissektion. Jag var sju år och full av vördnad inför både far och vetenskapen.
Det är kring 1770. I den tyska staden Dunst verkar läkaren Bartolomeus Kaiser, en man som vigt sitt liv åt läkekonsten och som behandlar de flesta åkommor med sitt eget kvicksilverpreparat. Hans hustru tål det dåligt. Hon tappar både hår och tänder. Fast henne fick han till skänks efter att ha befriat hennes fader från en varfylld karbunkel, och passionen har slocknat för länge sedan. Han förbannar hennes kvinnliga svaghet. En vändpunkt i karriären kommer när Kaiser kallas till den rike Maximilian Monk, vars liv han räddar med en riskabel operation efter att ha tränat på en gris. Läkarens husa belönar honom rikligt i sänghalmen, men herr Monk är mindre tacksam. Han hade sett fram emot att slippa jordelivets plågor och tar sig snart av daga på egen hand. Men innan dess anmäler han Kaiser till provinsialläkaren, som inte är sen att sätta käppar i hjulet för uppkomlingen. Omständigheterna driver Kaiser till fattigkvarteren, till galgbacken och bårhuset. Han får i uppdrag att vårda en dödsdömd fånge, vilket sätter hans medkänsla på hårda prov. En dag finner han en levande ung flicka bland de döda på bårhuset. Hans besvikelse är stor när hon förefaller vara en obildbar idiot. Fast är hon verkligen det?
Vi möter en man förblindad av sin längtan efter sanning. En lika inskränkt som visionär man; präglad av sin tid och samtidigt ohjälpligt vid sidan av den. Hans värld är bräcklig, och den kommer snart att rämna. Gränsen mellan sken och verklighet börjar långsamt suddas ut. Vems livslögn är det egentligen han lever?
Karl Johan Nilssons idéroman är lekfullt stilsäker och humoristisk. Tematiken är klassisk: livslögnen, tillvarons bedräglighet, sanningens flyktighet. Men Nilsson sätt att använda den är helt och hållet hans eget. Med lätt hand tecknar han en sorgligt mänsklig mans uppgång och fall.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karl Johan Nilsson