Svart flicka, vit flicka (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2015-12-01
Förlag
Albert Bonniers förlag
Översättare
Ulla Danielsson
ISBN
9789100155063

Svart flicka, vit flicka E-bok

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok,  Svenska, 2015-12-01

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Det är femton år sedan Minette Swift dog - dagen då hon fyllde nitton år, den 11 april 1975. Det var ingen naturlig död, och ingen stilla död. Varje dag sedan dess har jag tänkt på Minette och hennes ångest de där sista minuterna, för jag var den som kunnat rädda henne, och jag gjorde det inte. Och det vet ingen.Genna Meade och Minette Swift är rumskamrater på Schuyler College. Genna är ättling till grundaren av detta prestigefyllda college och dotter till en radikal "hippieadvokat", känd för att ha försvarat revolutionära Vietnamdemonstranter. Hon har under hela sin uppväxt matats med liberala plattityder, avskyr privilegier och är stormförtjust över att få möta den djupt religiösa dottern till en svart pastor. Men den välmenande vita flickans försök att komma den svarta flickan inpå livet är förgäves. Minette visar sig vara snarstucken och självupptagen. Snart blir hon föremål för försåtliga trakasserier som så småningom övergår i rasistiska hot. Men Gennas tillgivenhet gränsar till besatthet, hon söker hos Minette den värme och kärlek som saknas i hennes egen privilegierade överklassfamilj, och hon blir Minettes enda "vän" och vill till varje pris skydda henne. Så börjar Genna misstänka att allt inte är som det förefaller vad gäller Minettes utsatthet...Med kuslig förmåga kryper Oates under skinnet på unga flickor och ger oss en smärtsam, förtätad skildring av hur ras och klass kan forma, och även förstöra, enskilda individer. Svart flicka, vit flicka blir ett dubbelt porträtt av svart och vitt, av lögn och sanning, av rasmotsättningar och hyckleri, av demokrati och mänskliga rättigheter i Amerika under de krisår som följde på Vietnamkriget.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Svart flicka, vit flicka. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Klass och ras
  bonadea, 17 maj 2017

  Joyce Carol Oates är en fantastisk författare hennes böcker har ett djup och syfte. Svart flicka Vit flicka är en bok om klass och färg utspelar sig på ett college under 70 talet. Personbeskrivningar är bokens starka sida och fast det händer inte jätte mycket så blir boken aldrig tråkig eller seg.

 2. Fortf. aktuellt om viljan/oviljan att accepteras
  Undis, 21 april 2016

  Jag läste denna bok direkt efter jag läst ut Oates memoarer "Det förlorade landskapet". Man kan tydligt se kopplingen mellan episoden i Oates ungdom (en väninnas oväntade död) och denna bokens Minettes bortgång.
  Detta är också en berättelse om unga kvinnor I universitetsvärlden, på 70-talet. Viljan att vara en del av gruppen, att vara omtyckt.
  Den intressantan frågan boken ställer är "Kan man utse sig själv till offer, även om ingen annan gör det?".
  Absolut läsvärd, utan onödiga utsvävningar.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates