Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
408
Utgivningsdatum
2017-01-20
Förlag
Albert Bonniers förlag
Medarbetare
Schulman, Moa (form) / Schulman, Moa (form)
Dimensioner
221 x 140 x 30 mm
Vikt
578 g
SAB
Hc
ISBN
9789100156732

Boken om Yousef

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2017-01-20
190 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han väntar fortfarande på rättegång. Kanske för att få tiden att gå börjar Yousef med en röd tuschpenna att skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men att skriva är alltid att ge en bild av verkligheten och hur sann är egentligen Yousefs version? Är han bara en timid fågelskådare som sitter felaktigt fängslad? Och hur var det med hans mammas politiska åsikter? Och pappans stillasittande hemma i vardagsrummets enda fåtölj, vad var det en följd av?

Boken om Yousef är en fascinerande ask-i-ask-berättelse där sanningen om Yousef uppväxt sakta framträder. Det är en sprudlande roman där fantastisk saga och realistisk vardag möts, om att växa upp i ett krigsdrabbat land, där sanningen alltid är det första offret, men där fiktionen alltid är den sista överlevande.

"Det var länge sedan jag läste en så mogen och fullfjädrad debut. Det är faktiskt svårt att ta in att detta är de Faires första roman; den är komplex, frän, rolig och otroligt välskriven. (...) bokens sista tredjedel består av ett appendix, sammanställt av memoarernas (fiktiva) översättare. Här återfinns, i alltifrån förhörsprotokoll till magiskt realistiska noveller (små mästerverk i sig), avgörande pusselbitar. Men om Yousef är en blyg fågelskådare eller blodtörstig attentatsman kan inte avslöjas. En sak är dock säker: 'Boken om Yousef' erbjuder en storslagen läsupplevelse."
Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Boken om Yousef
 2. +
 3. Sportjournalisten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sportjournalisten av Richard Ford (pocket).

Köp båda 2 för 241 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Boken om Yousef. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ödeläggelsen av Beirut
  Lennart ASPEGREN, 27 februari 2017

  Beirut var ju i sekler ett levande centrum för kultur, ekonomi och turism.

  Den välskrivna bok om staden och några av dess innevånare som Linus de Faire nu har gett ut är en gripande och närmast oundgänglig läsning för alla som följer de aktuella konflikterna i Mellanöstern i allmänhet och Libanon i synnerhet.

  Yousef och hans palestinska familj har i Beirut under åratal utsatts för det mest fruktansvärda: att sakta men säkert malas sönder och samman av obevekliga strider mell... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Boken om Yousef