Gruva (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (3.2 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-01-02
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100157791
Gruva (e-bok)

Gruva (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2017-01-02

Styckköp

55

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Gruva bygger på Odd Uhrboms stramt känsliga bildsvit från en gruvarbetares liv och Sara Lidmans intervjumaterial, som hon redigerat med ömsinthet och pregnans.

Sara Lidman har i debatten som följde på boken anklagats för partiskhet. Visst. Hon har burit fram vittnesmålen från dem som känner sig meningslöst förbrukade och vanmäktiga mot bolaget-överheten. Hon har pläderat för dem som utstår buller, gas, isolering, hets men mest saknar känslan av rättvisa och människovärde.

"Jag menar inte att beklaga mig ... Men jag och många många med mig som arbetar plikttroget ... vi känner oss utestängda, avsnästa, utfrusna, tillrättavisade, kontrollerade, vägda och mätta ... kort sagt vi känner det som att tiden går utan att vi får inträde i en meningsfull samvaro där arbetet skulle kunna vara den värdefullaste delen av det hela. Nu ses det som något ofrånkomligt ont. Hela tillvaron skulle kunna vara mer människovänlig. Man skulle kunna gå ut en natt bara för att se på vädret och träffa en kompis i samma ärende och man skulle kunna gå in igen utan att titta på klockan och utan den där knytnäven runt hjärtat... om två timmar skall du till jobbet... om fem år är du döv... om tid känner ingen igen dig ..."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gruva. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket intressant läsning
    -, 9 augusti 2018

    Ett måste att läsa för alla gruv och historieintresserade. Köpte boken till ett fotoprojekt för att läsa och få utökad förståelse för deras vardag. Jag blev inte besviken utan den var mycket bättre än förväntat. Underbart hur hon behållit deras språk i texten och att det handlar om annat än bara deras arbete.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sara Lidman