Sörj dina träd (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Jerk Dandelin (del 11)
Utgivningsdatum
2015-09-21
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100158682
Sörj dina träd (e-bok)

Sörj dina träd (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-09-21
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
?Jag tycker om stora, lugna, breda böcker ? försjunk i denna bok med sinnesro. Läs och vistas i boken som om du var gäst på vilohemmet Lugnet. Jag vill att du ska vandra i denna värld och finna lugn, besinning, vemod och ro.? Walter Ljungquist avled den 22 maj 1974 efter att ha avslutat Sörj dina träd, som hade sysselsatt honom sedan mitten på sextiotalet. I manuskriptet fanns en lapp med ovanstående uppmaning till läsaren. Han har skrivit sin sista roman så att den skall slutföra en rad teman i den märkliga romansvit som börjar 1950 med Revolt i grönska och omfattar elva volymer och där Jerk Dandelin än är huvudperson, än iakttagare eller lyssnare i periferin.
Sörj dina träd knyter an till Paula i romanen med samma namn (1956) och är en återerinring, interfolierad med utdrag ur hennes dagböcker 1943-1949, liksom den löpande berättelsen vittnande om den djupa själsfrändskapen mellan henne och Jerk. Med sin hustru Quitas hjälp gör Jerk en detektivisk undersökning av Paulas liv under dessa år, av Lugnets personal och av livet illa medfarna gäster, av utomstående, som söker stjälpa hennes livsverk. Nerverna sviker henne och hon gör ett dramatiskt flyktförsök men återvänder hem. Efter en tid drabas hon av en obotlig sjukdom. Minnet av hennes stilla styrka och den förtätade atmosfären kring hennes sista tid lever för alltid kvar hos dem som står henne nära.
I Sörj dina träd, skriven vid dödens tröskel, summeras Walter Ljungquists författaregenskaper, framhävs hans berättarglädje, hans fantastiska lyhördhet för allt som växer, hans djupa tankemönster och aktualiteten i hans varsamma syn på natur och människor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Sörj dina träd