Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
234
Utgivningsdatum
2016-11-04
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Illustratör/Fotograf
Stefan Rothmaier
Dimensioner
220 x 160 x 25 mm
Vikt
590 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789100167547
Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren (inbunden)

Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren

(132 röster)  |  Läs 21 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-11-04
186
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Pappa är lik sin pappa

Utnämnd till "Årets bok om svensk historia 2016" av Nättidningen Svensk Historia

Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna.
Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.
Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta - runt 80 procent - härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.
När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.
Svenskarna och deras fäder - de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.

"Populärvetenskap när den är som bäst!"
Barometern
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En mycket läsvärd bok
  Inge Karlsson, 13 mars 2018

  Ger nya och spännande fakta om hur vårt land koloniserades med hjälp av dna-analyser och historiska skeenden och arkeologiska fynd

 2. Hisnande historiska slutsatser
  alarik36, 8 oktober 2017

  Hur vi skulle kunna vara släkt med varandra, fångat ur enskilda provs exempel. Hur vi skulle kunna få reda på vår tidigaste släkts historia genom DNA analys av forntida fynd. Det slungar en in i häpnadsveckande perspektiv. Att vi kan få reda på en tidig anfader/anmoder från 8-10 000 år tilbaka genom turliga DNA-träffar vid arkeologiska fynd. Att vi till 80% härstammar från stridsyxefolkets erövring av Norden. Tänk om vi t.ex. skulle kunna avgöra gepidernas ursprung i Västergötland, med träffa... Läs hela recensionen

 3. Tala om släkthistoria!
  Aslög Gyberg, 22 maj 2017

  Karin Bojs var här i Karlskrona och höll fördrag om bl.a. den här boken och sin forskning för en tid sedan. Fascinerande! Det är boken också. Idealisk och viktig present till vem som .....

 4. En del av dagens svenskars historia
  Arja, 21 maj 2017

  Saknar historisk information från Mälaren och norrut. Tex om Kväner mfl. Boken gick inte in så mycket på invandringen som skett norrifrån från Finland. Likaså arvet från mödrarna. Det blev inte ens en halv sanning.

 5. Intressant bok
  Yvve-57, 30 mars 2017

  Har endast bläddrat igenom den, det kommer ta tid att läsa allt. Ämnet är ju extra intressant då jag släktforskar och har gjort DNA-test.

 6. Intressant uppföljning av vår tidigaste historia
  Marber, 9 februari 2017

  Intressant belysning av invandring under 11 000 år till Sverige på fädernet, skulle gärna se en komplettering med kvinnlig DNA analys också

 7. Svenskarna och deras fäder de senaste 11000 åren
  Bo Anders Persson, 7 februari 2017

  Förträfflig! Innehållsrik, lockar till att ta reda på mera. Förklarar varifrån vi härstammar. Rekommenderar den gärna till alla i min omgivnig.

 8. För den som vill veta mera...
  Anna Helena Insulander, 23 januari 2017

  om vart vi "svenskar" kommer från och vad "svenskhet" är. Sträckläste den över jul, bara det att jag vill veta mer... Det känns som att författarna verkligen fått "kill your darlings" för att hålla nere omfånget på boken, den är ju inte lika resonerande som "...de 54000 senaste åren." Hoppas att det kan komma mer från Karin i samma ämne - kanske om mödrarnas historia?

 9. Börjar bra, men slutar sämre....
  Daniel Gustafsson, 7 januari 2017

  Bokens främsta förtjänst är att den på ett lättbegripligt sätt beskriver delvis avancerade vetenskapliga analyser och data och därigenom slår undan benen på rasisterna. Vad ska de ta sig till när det går att visa att den i särklass vanligaste haplogruppen (38% av svenska män!) delas med män i Mellanöstern, Nordafrika, och Centralasien?

  Boken blir dock mer korthuggen ju närmre nutiden man kommer, och urartar till slut mer eller mindre i en lista på vem som kom hit när och varifrån, sn... Läs hela recensionen

 10. Mycket intressant ämne
  Bengt Dahlberg, 29 december 2016

  Uppskattar att lära mig om detta nya sätt att studera folkbosättningar och förflyttningar. Har nu bestämt mig för att själv studera min härstamning.

 11. Var kommer svenskarna ifrån?
  Carina Ivarsdotter Lindahl, 27 december 2016

  De senaste årens forskning och kartläggning av vår arvsmassa har fått avgörande betydelse i vissa arkeologiska tvister. Det är också spännande för diskussionen om vem som är "svensk". Världen i dag har formats genom vandringar i olika tider, av olika folkgrupper som fört med sig nya levnadssätt, matvanor, religioner och boendeformer. Boken "Svenskarna och deras fäder de senaste 11000 åren" gör att läsaren ser världen och Sverige på ett nytt och spännande sätt.

 12. Spännande!
  Folke Rydström, 8 december 2016

  Intressant och upplysande bok om det vi borde veta. Våra åsikter och värderingar måste stå på fast grund;
  lite grundkänsla får jag genom denna bok.

 13. Ny bild av historien
  Gunvor, 4 december 2016

  Den här boken gav mig verkligen en ny bild av historien. När jag gick i skolan fick jag lära mig att vår historia bestod av en massa kungar och krig. Men i boken får jag lära mig att historien faktiskt består av vanliga människor som tillsammans skapat det vi idag kallar Sverige. Det blir tydligt att vi som lever nu är en blandning av olika invandringsvågor från olika håll under många tusen år. Det här hade jag velat läsa när jag gick i skolan! Det enda jag saknar är mer om kvinnornas histori... Läs hela recensionen

 14. En nyöppnad värld
  Bertil Andersson, 28 november 2016

  DNA-forskningen är i sin linda och vissa kritiserar att boken inte går på djupet hela tiden. Men när man vill få ut början och komma in i ämnet är denna bok perfekt! Det ger mycket information, förutom släktleden, om de människor som levde under de olika tidsperioderna. Givetvis kommer ny forskning att förändra mycket, inte så att det Boijs och Sjölund forskat fram kommer att visas vara fel, utan den kommer att bli mycket mer detaljerad och luckorna över tid kommer att sakta fyllas igen. Tack... Läs hela recensionen

 15. Intressant, men...
  Olof Öberg, 23 november 2016

  Ämnet är intressant och sammanställningen i princip up to date (en sån här bok riskerar dock att snabbt bli inaktuell, i takt med att nya undersökningsresultat publiceras). Tyvärr dras helhetsintrycket ned kraftigt av språket, som tycks vara anpassat för grundskolenivå. Kan bli lite tröttsamt i längden att författarna tycker sig behöva förklara att Hamburg ligger i Tyskland, eller att man har broddar på fötterna för att man inte ska halka.

  Hade också gärna sett författarna gå lite d... Läs hela recensionen

 16. Svenskarna och deras fäder...
  Leif Arvidsson, 18 november 2016

  Det verkar vara bara början av vad som skall komma framöver med alla DNA prover som kommer att öka och föra forskningen framåt i bl.a arkeologin.

  Leif

 17. vad är en svensk
  Thommy Ekström, 18 november 2016

  En lättläst bok som ger perspektiv på att vara en svensk. Som alltid har Bojs en förmåga att skriva en lättsam text utan att ge avkall på den vetenskapliga trovärdigheten. Längtar redan efter nästa bok i ämnet då DNA tekniken snabbt ger oss ny och ibland förvånande kunskap.

 18. Sämre än tidigare bok
  Kvitung, 18 november 2016

  Känns som ett hafsverk i genomförelse med den tidigare boken. "Min europiska familj" inga djupanalyser tex Haplogrupp N Niilo's söner ingen backrundsinfo om "niilo"

 19. Vår "NYA" historia!
  Bo Svante Eriksson, 18 november 2016

  Boken jämför de skriftliga källor ,som finns t.ex. Erikskrönikan med de resultat man erhåller via DNA analyser.
  Ibland stämmer historien men ibland förändras våra uppfattningar om vår gemensamma historia.

  Mycket läsvärd mm!

 20. En viktig bok
  Otto von Bismarck, 18 november 2016

  Boken är inte lika bra som "Min europeiska familj", men definitivt en viktig bok, där de vetenskapliga rönen om hur invandringsvågor kommit visar tydligt. Bonus att man tar fram de moderna vandringsvågorna.
  Bästa kapitlet är annars det om resandefolket.

 21. Tack Karin och Peter
  Mats Eliason, 18 november 2016

  Jag har DNA testat mig med alla Y-tester, Det började tillslut bli lite för mycket facktermer och svårt att hänga med. Efter att ha läst boken är allt mycket klarare och jag förstår mina resultat på ett helt nytt sätt.
  Tack Karin och Peter för att ni fått mig, att tycka det roligt med forskningen igen.

Visa alla 21 recensioner

Bloggat om Svenskarna och deras fäder de senaste 11 ...