Tornet och fåglarna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2017-08-15
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Grandin, Elina (form)
Dimensioner
213 x 130 x 25 mm
Vikt
488 g
SAB
Hc
ISBN
9789100171438
Tornet och fåglarna (inbunden)

Tornet och fåglarna

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2017-08-15
190
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast tisdag 19 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Marstrand i juli månad krigsåret 1719.

Kommendanten som har befäl över fästningen ser hur danskarna samlar sig för det stora anfallet. Han vet att han måste förstärka skansarna, annars blir skeppen i hamnen utan skydd. Men han har inga soldater att avvara från försvaret av fästningen. Och danskarna under sin legendariske befälhavare Tordenskiold väntar stora truppförstärkningar.

Den svenske kommendanten våndas, och innan första dagens strid är över har han tvingats se tolv av sina män beskjutas och gå till botten i sundet utanför Marstrandsön.Fyra dagar senare kapitulerar han och staden faller i danska händer.

Tornet och fåglarna är en berättelse om en av den svenska historiens gåtor. Varför kapitulerade kommendanten Henrich Danckwardt så snart? Han hade lång militär erfarenhet och det fanns gott om både mat och ammunition på fästningen. Var han som påståtts feg eller fanns det andra skäl för hans agerande?

Ellen Mattson skildrar en människa under press, en ensam man som dignar under sin uppgift. Med små medel får hon läsaren att förstå hur det kan ha varit att bo på en fästning, hur det är att ha ansvar för hundratals soldater och fångar och att vara den som måste fatta alla svåra beslut.

Hon går innanför skinnet på en av vår historias förlorare. Samtiden dömde honom hårt, men i romanen får han liv och blir en motsägelsefull, kännande och ansvarstagande människa.

"Tornet och fåglarna" är intensivt laddad av ödesmättad atmosfär och oroande existensiella frågeställningar. Jag läser andäktigt om den osalige Danckwardt med sin ömmande höftled. Det här är litterär konst på hög nivå." - Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tornet och fåglarna
 2. +
 3. Själarnas ö

De som köpt den här boken har ofta också köpt Själarnas ö av Johanna Holmström (inbunden).

Köp båda 2 för 379 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tornet och fåglarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Historia om en fästning och en människas vånda
  bengt andersson, 18 september 2017

  Ellen Mattsons roman Tornet och fåglarna är en fascinerande berättelse om Karlstens fästning i Marstrand och dess kommendant Henrich Danckwardt. En man som går till den svenska krigshistorien genom att
  ge upp Karlstens fästning efter några dagars belägring 1719. I Ellen Mattsons roman är Danckwardt en människa som ständigt brottas med sin plikt och med sin inre vånda.
  För mig var romanen en stor läsupplevelse, så stor att jag bestämt mig för att läsa om den.

  Bengt Andersson
  Partille

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Tornet och fåglarna