Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
275
Utgivningsdatum
2019-10-18
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Originaltitel
Sörjen som blev
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
212 x 130 x 24 mm
Vikt
405 g
SAB
Hc
ISBN
9789100180089
Vanliga sökord
sorgen som blev
Sörjen som blev (inbunden)

Sörjen som blev

(17 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-10-18
210
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen", säger Anna Takanen.
Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.
Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sörjen som blev
 2. +
 3. Sent på dagen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sent på dagen av Tessa Hadley (inbunden).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sörjen som blev. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Det vackraste av språk
  enkoppoenbok , 17 november 2020

  Jag är djupt tagen. Så berörd. Anna Takanen skriver naket, så levande och det går rakt in i hjärtat. Hon har det vackraste av språk och det är en välsignelse att få läsa hennes angelägna historia.
  Jag är själv dotter till ett krigsbarn vilket fördjupar läsupplevelsen. Det blir för mig en läsning där igenkänningen flera gånger är ett faktum. Ibland rinner tårarna stillsamt och ibland gråter jag så att jag skakar. Det är smärtsamt och det är förlösande. Sörjen som blev är att betrakta som... Läs hela recensionen

 2. En bok som berör
  veronicas_bok_bak_liv, 25 januari 2020

  Sörjen som blev är en bok där Anna försöker nysta upp sin familjehistoria då hennes pappa Timo som 4-åring på grund av sjukdom får lämna sin familj mitt i krigets Finland för att överleva och föras över som krigsbarn till Sverige under 1940-talet. Boken är skriven så att nutid och dåtid flätas samman och har ett otroligt fint och målande språk som får mig att bli berörd och bli helt såld av den gripande berättelsen. Hela bokens historia är väldigt stark och tänkvärd. Att läsa om de starka kar... Läs hela recensionen

 3. En gripande berättelse om en krigsdrabbad släkt
  Lollos bokhörna, 24 november 2019

  Annas pappa Timo kom som krigsbarn från Finland till Sverige på 1940-talet. Då var han fyra år när han kom till sin fosterfamilj i Halland och där blev han kvar. Timos liv blev inte helt igen. I Sverige var han inte svensk och i Finland var han inte finsk. Det som slår mig är sorgen, sorgen över att behöva ge upp sitt barn. Att skicka iväg en ensam fyraåring till människor du inte har en aning om vilka de är.

  Boken bygger på den information Anna har om sin släkt och sin pappa. Hon be... Läs hela recensionen

 4. En stark berättelse om sorgen och glädjen
  Mara Cerqueiro Bybrant, 14 november 2019

  Sörjen som blev - En stark berättelse om sorgen och glädjen

  Jag vet att Anna Takanen lever i en teatervärld, och jag tycker att det märks i hennes språk och sitt sätt att iscensätta kapitlen i hennes debutbok. Jag gillar att språket är nyanserat, men också mycket drabbande när det behövs och går rakt in i mitt hjärta. Som till exempel i beskrivningen av det lilla barnet som blir bortskickat och bortvalt, i valet mellan misär eller överlevnad.

  Sorgen följer som en tråd när A... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Anna Takanen

 • Sinä olet suruni

  Anna Takanen

  "Sota häviää perheestä neljän sukupolven aikana. Minä olen kolmatta sukupolvea", sanoo Anna Takanen. Timo saapui sotalapsena Ruotsiin vuonna 1942. Hän oli 4-vuotias. Kotona Suomessa Timon isä oli kaatunut jatkosodassa eikä äiti yksin pystynyt pitä...