Fjärilsvägen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2020-08-17
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Originaltitel
--
Medarbetare
Crispin Ekström, Emilie (form)
Dimensioner
212 x 132 x 16 mm
Vikt
286 g
SAB
Hc
ISBN
9789100181987
Fjärilsvägen (inbunden)

Fjärilsvägen

(102 röster)  |  Läs 16 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-08-17
239

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.

Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den.

Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fjärilsvägen
 2. +
 3. Glöm mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Glöm mig av Alex Schulman (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 16 recensioner av Fjärilsvägen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt fin !
  läst mycket, 25 september 2021

  Fin och även smärtsam skildring av en kämpade och omtänksam mamma. Så glad att jag fick boken i min hand. Sträckläste!

 2. Rörande barndomsskildring

  Boken är en gripande, och till stora delar ocensurerad, skildring av författarens uppväxt i Blekinge på 90- och tidigt 2000-tal. En läsvärd men mycket tragisk historia.

  Det som sänker boken är att författaren inte kan låta bli att, som med skohorn, tvinga in sina politiska åskådningar om samtidsskeenden. Analysen blir då genast tröttsam och ganska fantasilös av typen; allt var bättre när innan Alliansen tog över makten 2006, försämrade sjukförsäkringen och privatiserade hela vårt lan... Läs hela recensionen

 3. Gripande om fattigsverige
  Christine Ljungblad, 28 februari 2021

  Patrik Lundberg är en känd journalist, författare och krönikör. Första gången jag kom i kontakt med honom på ett medvetet sätt var i somras när jag lyssnade på hans sommarprogram. Skildringen av hans klassresa, från att leva tillsammans med sin mamma och syster på fattigdomens rand, till att bli en välutbildad eftertraktad journalist, är stark. Han växer upp i Sölvesborg med sin familj där mamman och barnen har starka band till varandra och morföräldrarna. De rycker ut så fort det behövs oc... Läs hela recensionen

 4. Lysande bok
  Magnus Nilsson, 1 december 2020

  En lågmäld men (just därför) gripande roman. Lundberg berättar om sin uppväxt och om sin mor, men han skildrar också samhällsutvecklingen i Sverige från och med 1990-talet och hur den påverkar enskilda människoöden.

 5. Tacksam
  Emma , 12 november 2020

  Underbar bok! Jag är så tacksam att jag kom över denna bok. Boken får mig att tänka på min egna mamma ur ett nytt perspektiv. Den har fått mig att bli mer tacksam för min mamma och sett ur ett bredare perspektiv vad min mamma har uppoffrat för sina barn. Tankar jag tidigare inte haft men nu fått efter läst boken. Mycket mycket bra bok!

 6. Inte lika bra som sommarpratet
  Ida, 19 oktober 2020

  Köpte boken efter att jag lyssnat på Patrik Lundbergs sommarprat, som jag verkligen gillade. Patrik skriver om sin mamma med korta, avhuggna men väldigt innehållsrika meningar. Tycker att de verkligen gjorde sig bra med hans nästan meditativa röst i sommarpratet, men som jag upplevde saknade något när jag sen läste boken. Men det är ändå en bra och viktig bok om klass som sällan skrivs i Sverige.

 7. TOPPENBRA
  Kerstin Lönn, 16 oktober 2020

  Redan på första sidan fångades jag av Fjärilsstigen. Boken låg som en belöning jag fick mellan alla "måsten" och åtaganden, då bara Ingrid (huvudpersonen), hennes barn mfl var närvarande - och där fick jag "vara med".

 8. Fjärilsvägen - går inte att sluta läsa.
  Angryteacher, 30 september 2020

  Fantastiskt språk, skratt och gråt. En berättelse som får en att vara tacksam för allt fint man har i livet.

 9. Lättläst
  Lotta Dahlin, 28 september 2020

  Berörande och känslosam bok, lättläst. Finns igenkänningsfaktor. Undrar också hur det kunde ske i vårat samhälle. Har ensamstående kvinnor det bättre idag? Hoppas verkligen det.

 10. En skildring som griper tag i läsaren!
  Gunilla , 22 september 2020

  Boken berörde mig djupt! Stor igenkänningsfaktor av 80/90-talet. Jag är född samma år som mamman i boken och har också 2 älskade barn från Sydkorea. Den frånskilda mamman kämpade kärleksfullt för barnens bästa, fast besluten att de skulle få ett bra liv trots deltid, dålig ekonomi och begynnande sjukdom.

  Så omsorgsfullt och sårbart skildrat av författaren.

  Jag sträckläste från sidan ett till slutet! Kunde inte lägga ifrån mig boken förrän den var färdigjäst.

 11. Fjärilsvägen, skriven av Patrik Lundberg
  ROSE-MARIE BOSON, 22 september 2020

  Boken är mycket läsvärd! Jag sträckläste boken, eftersom jag inte kunde släppa taget om boken.
  Fjärilsvägen är en mycket gripande och viktig berättelse om Patrik Lundberg, hans syster och hans mamma Birgitta! Jag blev verkligen berörd och orden Patrik skriver, de går rakt in i mitt hjärtat! Birgitta får den vackraste och den finaste kärleksförklaringen från sin son, författaren till denna bok, Fjärilsvägen!

  Patrik Lundberg hade över en miljon lyssnare till sitt Sommarprat nu i ... Läs hela recensionen

 12. Stark och viktig bok
  Susanne Lindau, 15 september 2020

  Författaren berättar om sin mors levnadsöde. Levande skildring av tiden från 70-talet och fram till nutid. Känslosam och berörande bok om viktigt ämne.

 13. Ömsint porträtt
  Hans Jacobsson, 11 september 2020

  Fjärilsvägen är ett både lättläst och ömsint porträtt av Patriks mamma. Samtidigt är det också en skildring med vemod och svek från ett samhälle som inte tar ansvar för människor som likt Patriks mamma mals sönder i livet.

 14. Är boken värd att ha som kurslitteratur i grundsk?
  Undrande kvinna, 9 september 2020

  En bok värd att kanske jämföra med kvinnors villkor i Moa Martinssons böcker. Har kvinnor fått det bättre i Sverige det senaste århundradet? Eller är vi dömda till ett liv i evigt underläge? Ett liv med evigt kämpande?
  Lätt språk

 15. Så fin
  Tackar och bugar, 9 september 2020

  Har aldrig läst en så respektfull och omtänksam skildring av en mor. De s.k ensamstående mammorna är oförståeligt nog sällan beskrivna. Patrik L har dessutom en klarsynt förmåga och ett strålande minne. Särskilt mot bakgrund av sin unga ålder. Jag har varit och känt många ensamstående mammor. Det är ett pusslande och ett slit i åratal. Och det gäller även mer medelklass än i denna bok.Det kan jag intyga. Med Fjärilsvägen fick jag också fler ingångar och tankar på hur det är ur barnens perspek... Läs hela recensionen

 16. Sträckläste
  lena olsson, 7 september 2020

  Det är en bok som verkligen berör.
  Gick inte att sluta läsa.
  Då jag tog mig tid så sträckläste jag boken under en EM.
  Man får en bra inlevelse i boken, man förstår att livet inte alltid är en bädd av rosor.
  Gav mig mycket att reflektera över.

  Rekommenderar starkt denna fantastiskt välskrivna bok som berör.

Visa alla 16 recensioner

Fler böcker av Patrik Lundberg