Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2021-08-20
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
218 x 155 x 27 mm
Vikt
641 g
SAB
Kc
ISBN
9789100182113

Erik - Nordens härskare och sjörövarkung

(29 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-20
257
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
När han bara var fjorton år blev han kung av Sverige och ett år senare kröntes han till kung över Nordens alla länder - han som eftervärlden kallar Erik av Pommern. Men för hans samtid var han bara kung Erik.

I över fyrtio år var han kung över Kalmarunionen, Europas då största rike som sträckte sig från Grönland i nordväst till Karelen i öster, från den norska Lappmarken i norr till det tysk-romerska kejsardömet i söder. Ett välde som var större än den tyske kejsarens och som Erik hade storstilade planer för. Han var släkt med Europas furstar och reste mer än någon annan, och med sina 190 centimeter och långa blonda hår tände han "älskogs längtan hos alla kvinnor" enligt påvens observatör.

Men med stora imperium kommer stora problem. Till slut fördrevs han och slog sig ner på Gotland, där han försörjde sig som sjörövare i tio år. Han återvände sedan till sitt hertigdöme i Pommern, som han regerade tills han avled vid sjuttioåtta års ålder.

Efter hans död var det besegrarna som skrev och svartmålade hans historia. Han fick i efterhand stämpeln "av Pommern" för att understryka hans utanförskap - trots att han formades och levde nästan hela sitt liv i Norden, och var ett med både språket och kulturen.

Herman Lindqvist skildrar på ett livfullt sätt den färgstarka medeltiden, hertigdömet Pommern och myllret av människor omkring vår unionskung i denna första bok på svenska om Eriks dramatiska historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Erik - Nordens härskare och sjörövarkung
 2. +
 3. Oscar II : den konungsligaste av alla kungar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Oscar II : den konungsligaste av alla kungar av Herman Lindqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 530 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Erik - Nordens härskare och sjörövarkung. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant levnadsöde
  Tomas Johansson, 7 mars 2023

  Herman Lindqvist förnekar sig inte. Välskrivet och medryckande berättat om en intressant historisk person som fallit i glömska för de flesta. En mycket bra bok, rekommenderas.

 2. Dunkel svensk historia kommer upp i ljuset.
  Olle Z Haeggström, 11 november 2021

  En, för allmännheten mindre känd svensk kung, kommer upp till ytan och beskrives på ett intressant och ingående sätt. Även Kalmarunionen och dess skapare Margareta får en ingående och kunnig beskrivning.
  Några pusselbitar av svensk stormaktshistoria som för många av oss existerat i dunkel blir i boken rejält belysta.
  För den historiskt intresserade, ett måste!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Herman Lindqvist