Hon minns inte (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2021-10-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
212 x 135 x 28 mm
Vikt
455 g
SAB
Hc
ISBN
9789100187705
Hon minns inte (inbunden)

Hon minns inte

(7 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-10-12
245

10% rabatt på allt med kod LUCIA23 i kassan

Gäller t.o.m. 13 december. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hon minns inte Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"[E]n ljus beskrivning av en mors resa genom glömskans mörker" Göteborgs-Posten

"Många böcker har jag läst om anhörigskapet vid demenssjukdom, än fler berättelser har jag lyssnat till i samtal. Den här boken kommer jag att bära med mig mer än någon annan. Den berör så djupt och Brun berättar så mänskligt." UNT

"Och visst är det en paradox att smärtpunkterna, ja rentav känslan av Guds frånvaro kan frammana något så vackert och hoppfullt som denna roman. Men så är det ju också med författarskap som djupnar, där orden laddas av allt större erfarenhet, närvaro och mänsklig blick." Svenska Dagbladet

Det börjar vid slutet. En mamma är död. Det slutar vid början. Innan rädslan när Jonas och hans pappa märker det hon själv redan anar. Kortspelet hon förlorar gång på gång. Lunchen som lagas direkt efter frukost. Kassar som fylls med fel saker, örhängen, julkort och skoluppsatser. Försommarens syrener som inte längre väcker någon reaktion, eftersom hon inte längre minns att de doftar. En gång, innan hon började glömma, arbetade hon själv med minnet. Nu är hon yngst på demensboendet.

En person som glömt vem hon är, finns hon kvar? Är det samma människa fastän personligheten bleknar bort? Och vad är störst? Minnet eller kärleken? Jonas Brun skriver om kampen med vården, om hjärnans vindlingar, om förtvivlan och tröst i vardagen med Alzheimers sjukdom.

"Hon minns inte" är en skildring av minnesförlust och en memoar, en månggrenad berättelse om en mor som skrivs tillbaka till livet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hon minns inte
 2. +
 3. Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den häpnadsväckande historien om Georg von Inge... av Cilla Börjlind, Rolf Börjlind (inbunden).

Köp båda 2 för 474 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Hon minns inte. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rätt in i hjärtat
  Karin, 20 april 2022

  Kärleksfull och ärlig skildring av en fruktansvärd sjukdom och dess konsekvenser för alla drabbade, både den sjuke och de anhöriga. Brun väjer inte för att lämna ut sig själv och sina känslor. Hög igenkänningsfaktor.

 2. Intressant och lite annorlunda skriven
  Michael Svedberg, 28 mars 2022

  Jonas väljer här att skriva boken i omvänd ordning, börjar med mammans sista dagar och arbetar sig bakåt i deras liv genom sjukdomen. Det gick snabbt att ta sig igenom boken, ganska korta stycken vilka kanske kunde varit fyllda med mer text och händelser. Men, då hade det troligen blivit en helt annan bok, så vi får vara nöjda så här. Lever man med demens i närmaste kretsen kan det vara tungt att få höra en historia med fakta från slutet först, för egen del med demens ett steg längre bort tyckte jag det var ett intressant grepp.

 3. Igenkänningsfaktor

  Jag kände igen mig när det gäller min mammas sista tid i livet. Boken är fyndigt skriven, det vi minns och som andra kan känna igen sig i.

 4. Beskriver så väl det oundvikliga förfallet
  Elisabet (Tullinge), 4 november 2021

  Historien i Jonas Bruns bok påminner så mycket om mina egna erfarenheter av min mans sjukdom, både ifråga om sjukdomsutvecklingen och de anhörigas reaktioner.
  Hög igenkänningsfaktor. På något vis känns det skönt att veta att man inte är ensam om att ha gått igenom detta, även om man inte önskar den här sjukdomen på någon annan människa.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Jonas Brun