Blonde (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (1204.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Angela Kovács
Utgivningsdatum
2022-07-12
Förlag
Albert Bonniers förlag
Översättare
Ulla Danielsson
ISBN
9789100195335

Blonde Ljudbok

(21 röster)  |  Läs 3 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2022-07-12

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.

Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.

Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: "Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Blonde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Blonde
  -, 27 januari 2023

  Bra men något lång och uppläsningen lite teatralisk och tillgjord enligt min smak.

 2. Otäck men bra
  -, 23 oktober 2022

  Lite för rå men man kunde inte låta bli att läsa vidare. Samtidigt intressant ur historiskt perspektiv. Tänkvärt om kvinnans förutsättningar i filmvärlden.

 3. Angela
  anna jiremark, 23 september 2022

  Angela Kovacs är en så bra uppläsare av boken. Hennes röst, och ja hela historien om Monroe är intressant! Uppväxten som var så speciell för en liten flicka.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates