Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
862
Utgivningsdatum
2022-01-03
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Ulla Danielsson
Originaltitel
Blonde
Medarbetare
Berglin, Ilse-Mari (form)
Dimensioner
205 x 131 x 53 mm
Vikt
720 g
SAB
Hce
ISBN
9789100196707

Blonde

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Storpocket,  Svenska, 2022-01-03
153
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.

Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.

Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: "Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blonde
 2. +
 3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 232 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Blonde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Recension av Blonde, Joyce Carol Oates
  Gunilla Lysell , 26 maj 2023

  Ja, visst försökte hon, ansträngde sig rejält och blev världsberömd, flickan i romanen Blonde med tydlig förlaga av Norma Jean Baker, som skapades till Marilyn Monroes filmstjärneliv. Men att läsa, iaktta och lära gav inte Norma Jean möjlighet att konkurrera varken med tredje makens litterära kulturadel eller bli ärligt sedd av USA:s president. Hon var i konstant underläge.

  Otrygghet och romantik skymde Normas/Marilyns sikt och romanen visar tydligt den övergivenhet och längtan ett b... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates