Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
593
Utgivningsdatum
2023-06-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Andersson, Jens (form)
Dimensioner
235 x 145 x 42 mm
Vikt
669 g
SAB
Lz Hammarskjöld, Dag
ISBN
9789100196851
Helgon och maktspelare : Dag Hammarskjöld som politiker (inbunden)

Helgon och maktspelare : Dag Hammarskjöld som politiker

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-06-12
259
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vi minns Dag Hammarskjöld som principfast FN-chef på kant med stormakterna. I detta porträtt av Hammarskjöld som politiker visar Staffan Carlsson att det snarare förhåller sig tvärtom: Hammarskjöld var ute efter resultat. Han samarbetade nära med USA. Behövde han tänja på principerna, så gjorde han det. I FN mäklade han fred. I Sverige hjälpte han till att förbereda oss för krig och konflikt. Hammarskjöld ses med rätta som den bäste generalsekreterare FN haft. Men han saknade självkritik och var dålig på att läsa andra människor. Detta skulle bli ödesdigert under Kongokrisen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Helgon och maktspelare : Dag Hammarskjöld som politiker
 2. +
 3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Helgon och maktspelare : Dag Hammarskjöld som politiker. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ständigt aktuell
  Per Lundqvist, 23 augusti 2023

  Närmast sträckläste denna tegelsten! Inte bara en grundlig genomgång av Dag Hammarskölds mest aktiva tid som "tjänsteman" i den politiska sfären utan en väldigt intressant repetition av nutidshistoria.

  Eftersom den är skriven av Staffan Carlsson, själv med diplomat-bakgrund, känns hans värderingar klarsynta och välgrundade. Han vet hur "den världen" fungerar sedd från insidan, i motsats till om t ex en journalist hade försökt skriva samma bok.

  Rekommenderas varmt!

 2. Något krånglig
  Leif Holst, 12 juli 2023

  En mycket fullödig redogörelse om Dag Hammarskjölds väg fram till FN uppdraget som generalsekreterare. MEN den är inte helt lätt att ta till sig. Det är hopp i kronologin, mycket och många namedroppings, fotnoterna är för det mesta viktiga upplysningar, men ibland hänvisar de till redan lästa kapitel, ibland till kommande. Mycket intressant är redogörelserna för konflikterna med Lumumba, Chrusjtjov och de Gaulle. Sammanfattningsvis har författaren gjort ett fantastiskt historiskt dokument, so... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner